Talkshow: de helende kracht van kunst

Van onze redactie
25 april 2023

Hoe ga je om met slecht nieuws of verdriet? Kan kunst je helpen om je beter te voelen, om je gevoelens te uiten, te verwerken of even te vergeten? De Lindenberg juicht de inzet van kunst en cultuur in de zorg van harte toe. Want we zien het overal: het helpt! Daarom organiseert het cultuurhuis op zaterdag 13 mei de talkshow: de helende kracht van kunst.

Programma
De avond opent met dansers Cathy Samé Lottin en Helga Verheugd die Funny Feeling dansen, gemaakt door Debora Heijne. Vervolgens gaat moderator Lema Salah in gesprek met makers en ervaringsdeskundigen die hebben ontdekt dat kunst hen op verschillende manieren heeft geholpen.

Zo komen Debora Heijne en Hans-Peter Helder aan het woord, die beiden kanker kregen. Zij vonden via het maken van kunst een weg om vorm te geven aan hun ziek zijn, tijdens en ook ná het ingrijpende traject waar zij doorheen moesten. Ook de mensen om hen heen hadden daar veel baat bij. Beeldend kunstenares Natasja van Geel (van het schilderije hierboven) vertelt deze avond over haar ouder wordende moeder. Haar geheugen laat haar langzaam in de steek. Door samen te schilderen, kunnen ze even hun zorgen vergeten en herinneringen ophalen.

Ook aanwezig zijn docent Verpleegkunde Gertrude Kuyvenhoven, Pieter Klaassen van de Liedjesfabriek en filosoof Thieme Stap, die onderzoek doet naar de rol van kunst in het vormgeven van leerprocessen, specifiek bij Parkinson.

Ontstaan van de avond
“Het idee voor deze avond komt voort uit het wandkleed Tapis DeBora: een enorm wandkleed gemaakt door meer dan 100 mensen. Dit wandkleed werd gemaakt op initiatief van Debora Heijne en hing van mei t/m juli 2022 in de Lindenberg. De makers drukten in textiel uit wat hen helpt in moeilijke tijden. Kunst als een soort warme deken, letterlijk. We vonden het mooi dat de inzet van kunst zoveel teweeg kan brengen, niet alleen bij jezelf, maar ook bij de ander. Dat het ook een ingang biedt om tot gesprekken te komen. Daar wilden we meer mee, en zo is deze avond ontstaan.” - organisator Cindy Meurs van de Lindenberg

Expositie
Er is tevens een expositie in de foyer van de Lindenberg te zien met uiteenlopende kunstwerken van verschillende makers op het snijvlak van zorg en kunst; van dans en fotografie tot schilderkunst en tekst.

Meer informatie & kaartverkoop
Talkshow: de helende kracht van kunst vindt plaats in de Lindenberg op zaterdag 13 mei om 20.00 uur. Meer informatie & kaarten: https://www.delindenberg.com/krachtvankunst


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen