Lezing: Drie eeuwen stadsontwikkeling Nijmegen

Van onze redactie
26 april 2023

Nijmegen is altijd in beweging. De stad wordt groter de laatste honderd jaar flink groter. Aan de hand van prenten vertelt Paul Dickmann op dinsdagavond 9 mei 2023 in de Mariënburgkapel over drie eeuwen stadsontwikkeling in Nijmegen. Van 20.00 uur tot 21.30 uur. De toegangsprijs is 5 euro. Als je vriend bent van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis dan is de lezing gratis. Er zijn maar een beperkt aantal toegangskaarten.

Stad van strategisch belang
Door zijn ligging aan de grote rivieren en op een verhoging in het landschap, was Nijmegen eeuwenlang van groot strategisch belang. In de loop der eeuwen waren de Nijmeegse stadsmuren een vloek en een zegen: ze waren een belangrijk onderdeel van de stedelijke verdediging, maar beperkten ook de groei en ontwikkeling van de stad.

Langzaam, maar zeker
De stad mocht nooit in handen van de vijand vallen. De wallen moesten de stad en de grote belangen die daarmee gemoeid waren altijd bescherming bieden. Ze moesten koste wat kost in stand blijven. Toch veranderde de stad. Het ging alleen niet zo snel.

Prenten en kaarten
Historicus Paul Dickmann schetst in deze lezing aan de hand van dertig originele Nijmegen-prenten (kopergravures en tekeningen) de stadsontwikkeling van 1550 tot de sloop van de vestingwerken rond 1875. Ook belegeringen en natuurrampen als hoogwater en ijsgang komen langs!


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen