Collage van de Stad 2023: doe mee!

Van onze redactie
19 april 2023

Besiendershuis en Regionaal Archief Nijmegen stellen dit jaar voor de vierde keer een Collage van de stad samen. Alle Nijmegenaren worden uitgenodigd om op zondag 23 april een foto van de stad te maken vanuit hun eigen voordeur, en deze in te sturen. Al deze foto’s samen vormen één beeld van Nijmegen anno 2023. Na drie Collages beginnen nu de subtiele veranderingen in de stad van de afgelopen jaren aan het licht te komen.

Op een zondag in april tijdens de eerste corona-lockdown begonnen Besiendershuis en RAN met dit initiatief, met als doel om over de jaren heen de geleidelijke en minder geleidelijke veranderingen in de stad zichtbaar te maken. Daarvoor is het van belang dat ieder jaar zoveel mogelijk foto’s worden gemaakt vanuit heel de stad, dit jaar dus op zondag 23 april.

Nijmegen is méér dan het centrum
Als er iets is wat de Collage duidelijk maakt, is dat Nijmegen méér is dan alleen het centrum. Vanuit alle wijken van de stad worden foto’s ingestuurd, en allemaal geven ze een blik op Nijmegen vanuit een ander perspectief. Om de Collage in alle hoeken van de stad onder de aandacht te brengen, krijgen één wijk en één straat dit jaar bijzondere aandacht. De focuswijk dit jaar is De Kamp in Lindenholt, een groene jaren ‘70 wijk langs het Maas-Waalkanaal. De focusstraat is de Italiëstraat in Lent, waar in de omgeving ontzettend veel gebouwd wordt. Grote kans dat je hier binnenkort de posters van de Collage gaat tegenkomen! 

Historische Atlas
Nieuw dit jaar is dat je foto mogelijk onderdeel wordt van de Historische Atlas van het Regionaal Archief. De Historisch Atlas is een digitale atlas waar je veel informatie terug kunt vinden die met de geschiedenis van Nijmegen te maken heeft. Zo staan er veel historische kaarten en luchtfoto’s op, zodat je de ontwikkeling van de stad door de eeuwen heen goed kunt volgen. En nu ook een selectie van Collage-foto’s van de afgelopen drie jaar! De Historische Atlas vind je hier. De Collage-foto’s staan onder het kopje 'Historische (lucht)foto's'.

Winactie
Als deelnemer maak je dit jaar kans op bijzondere prijzen. Topfotograaf Karsten Russ, bekend van zijn fantastische foto’s van de stad, én winnaar van de National Geographic publieksprijs 2022, stelt een prachtige foto van Nijmegen beschikbaar, die op groot formaat wordt afgedrukt en ingelijst door Foto Verweij, dé fotowinkel van Nijmegen. Ook zijn er twee puzzels en twee kalenders met foto’s van Karsten Russ te winnen. Deze vijf prijzen verloten we onder alle deelnemers.

Doe mee!
Hoe meer Nijmegenaren meedoen, hoe beter, omdat de Collage van de stad dan steeds completer wordt. Laat zien hoe jouw uitzicht eruit ziet, en deel jouw blik op de stad. Niet iedereen vindt het uitzicht vanuit diens voordeur mooi. Maar ook dát geeft een beeld van Nijmegen! Nadrukkelijk worden ook deze mensen uitgenodigd om mee te doen.

1. Open op zondag 23 april je voordeur* en ga op de drempel staan.
2. Maak vanuit die positie een liggende foto (met een camera, of je mobiele telefoon) recht
vooruit naar buiten.
3. Stuur de foto in naar collagevandestad@gmail.com, onder vermelding van je adres
(straatnaam, huisnummer en postcode). Door je foto in te sturen doe je afstand van de
auteursrechten van je foto. Zonder adres plaatsen wij de foto niet.
4. (Optioneel) Deel je foto op social media met de hashtag #collagevandestad!

Je foto is te zien in de collage op de website van het Besiendershuis en wordt ter beschikking gesteld aan het Regionaal Archief Nijmegen. Alleen straatnaam en huisnummer worden bij de foto gedeeld, geen naam of andere persoonlijke gegevens. Alleen foto’s die zijn gemaakt op 23 april 2023 worden meegenomen in de Collage.

*Kies bij voorkeur de voordeur die naar buiten leidt. Dat mag bijvoorbeeld ook de voordeur van het appartementencomplex zijn waar je woont.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen