Wanneer houdt 4G in Nederland op?

Van onze redactie | Fotografie via Pixabay
17 april 2023

De vierde generatie draadloze technologie staat bekend als "4G." Na de traagheid van 3G luidde het een nieuw tijdperk in van zeer hoge snelheid voor mobiele webtoegang. Op dit moment en in de nabije toekomst zal het mobiele netwerk van de vierde generatie (4G) samengaan met het mobiele netwerk van de vijfde generatie (5G).

Wat is 4G eigenlijk
Als we het over mobiele netwerken hebben, verwijst 4G naar de vierde generatie. Na tien jaar sinds de introductie van 3G was dit de natuurlijke opvolger van deze technologie. Met elke nieuwe generatie neemt de snelheid exponentieel toe; met 150 Mbps is 4G theoretisch 10 keer sneller dan 3G. 4G biedt snelheden die gelijk zijn aan die van een thuis Wi-Fi-netwerk, waardoor het ideaal is voor het surfen op het web.

Met 4G kun je snel en gemakkelijk elke website bezoeken, elke video bekijken, sport nieuws lezen of elk bestand uploaden zonder vertraging of kwaliteitsverlies.

Nu is het de tijd van 5G
Mobiele technologie is gevorderd tot de vijfde generatie, of 5G. Het is de volgende logische stap na 4G. Terwijl 4G het begin van mobiel internet inluidde, belooft 5G meer objecten te verbinden met hogere snelheden en met minder latentie. Ongeveer eens in de tien jaar verschijnt er een nieuwe generatie mobiele telefoons, die een nieuwe technologische piek met nieuwe behoeften vertegenwoordigt.

Het verschil tussen 4G en 5G
Terwijl 4G het al mogelijk maakte om met hoge snelheid te internetten, verpulvert 5G alle records op het gebied van snelheid. De snelheid is sterk verbeterd: tot 10 keer sneller dan 4G, dankzij het gebruik van de nieuwe 5G-band (3,5 GHz).

Met andere woorden, het uitwisselen of bekijken van allerlei soorten bestanden, inclusief zeer zware bestanden zoals video's in HD, UHD of 4K, gaat met 5G vrijwel onmiddellijk.

Surfen op internet, streamen of gamen in de cloud gaat allemaal ook razendsnel met 5G. En het gebruik van de 3,5 GHz band zorgt voor een optimale dekking van het gebied.  5G is veel sneller, krachtiger en intelligenter dan 4G. Het is een garantie van vertrouwen voor gebruikers, en een bron van betrouwbaarheid en eindeloze innovaties voor bedrijven.

Hoe zit het met de 6G
Ook al wordt de basis gelegd voor 6G, de daadwerkelijke invoering en implementatie ervan zijn nog lichtjaren verwijderd. Het is belangrijk op te merken dat 5G wereldwijd nog in zijn kinderschoenen staat. De komst van 6G en de bijbehorende technologische vooruitgang wordt niet voor het jaar 2030 verwacht. Terwijl 4G prioriteit heeft gegeven aan verbindingssnelheid en 5G aan latentie beheer en energieverbruik, staat 6G nog in de beginfase van zijn ontwikkeling, waarbij de nadruk ligt op netwerk stabiliteit en betrouwbaarheid.

De huidige gemiddelde snelheid van 5G van ongeveer 20 Gbps heeft het potentieel om met 6G te stijgen tot meer dan 1 Tbps. Ten slotte zouden wetenschappelijke doorbraken op het gebied van immersieve technologieën, AI en de metaverse gekoppeld kunnen worden aan de ontwikkeling van 6G via veelbelovende onderzoeksprojecten.

Wanneer houdt 4G dan op?
Tot op heden is er geen officiële datum vastgesteld om het einde van de 4g-dienst aan te geven. Als we een datum zouden moeten aanhouden die aan een mogelijke verandering onderworpen is, dan zou het 2030 zijn met de komst van 6G. Maar voordat dat kan gebeuren, zal 5G eerst perfect geïmplementeerd moeten zijn op ons grondgebied, en zouden de telefoons van consumenten al 5G-ondersteuning moeten hebben.

Het is ook mogelijk dat zoals met de 3G, de 4G zal ophouden wanneer de 6G beschikbaar zal zijn op de Nederlandse markt. We zullen dan de de 5G en de 6G beschikbaar hebben, maar voorlopig is er weinig informatie bekendgemaakt. Dit betekent dat 4G nog een paar goede jaren voor zich heeft.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen