[Foto's] Statue Sunday: Extinction Rebellion blinddoekt 25 standbeelden en eist klimaatactie

Van onze redactie | Foto's via Extinction Rebellion
16 april 2023

Extinction Rebellion heeft zondagochtend liefst 25 hoofden van 19 standbeelden geblinddoekt in Nijmegen en Beek-Ubbergen: "Tijdens de actie Statue Sunday blinddoeken bezorgde burgers wereldwijd standbeelden. Hiermee eisen ze dat politici en bestuurders niet langer de ogen sluiten voor de klimaatcrisis. De machthebbers moeten de waarheid vertellen over de klimaatnoodtoestand en ze moeten passende maatregelen nemen.”  

XR vervolgt: "Het recent verschenen rapport van het klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC) laat opnieuw zien hoe hoog de nood is voor onze aarde. Toch doet de politiek alsof er niets aan de hand is. Dit is onbegrijpelijk omdat wetenschappers over de hele wereld al decennialang de noodklok luiden over de opwarming van het klimaat en de catastrofale gevolgen ervan."

De Vier Jaargetijden 
"Onder meer De Vier Jaargetijden aan de Nassausingel kregen een blinddoek om. Want ook onze seizoenen veranderen door de klimaatverandering. We krijgen meer stortregens, meer extreme hittegolven, meer stormen, mildere winters en langere periodes van droogte die bovendien vaker voorkomen. Daarom is het noodzakelijk dat de overheid niet langer wegkijkt en in actie komt."

Het Wasvrouwtje 
"In Beek-Ubbergen kreeg Het Wasvrouwtje een blinddoek om. Ze staat op een symbolische plek in het parkje bij het waterrad waar al in 1669 een watermolen stond. Vanuit hier zijn later waterkommen aangelegd waar Beekse meisjes met het schone water uit de stuwwal en met natuurlijke zeep hun was deden. Ze waren dus groen bezig. Heel wat beter dan bedrijven die aan “greenwashing” doen: alleen voor de bühne iets voor het klimaat doen, terwijl ze met hun belangrijkste activiteiten doorgaan met vervuilen."

Schikgodinnen 
"Ook de Schikgodinnen op het Hertogplein werden geblinddoekt. Deze drie Griekse godinnen bepalen volgens de mythe hoe het leven van een mens verloopt. De eerste godin spint van ieder mens de levensdraad, de tweede meet de draad en de laatste knipt hem door. Hoe lang iemand leeft, hangt mede af van de plek waar die woont. De inwoners van arme en kwetsbare gebieden leven gemiddeld korter. Ze worden ook eerder slachtoffer van de klimaatcrisis. Daarom eist Extinction Rebellion klimaatrechtvaardigheid voor iedereen: we willen een rechtvaardige transitie die de behoeften en stemmen van degenen die het meest getroffen worden door de klimaatcrisis centraal stelt en degenen die het meest verantwoordelijk zijn voor ecologische verwoesting ter verantwoording roept." 

Dame met stola, De Blauwe Diender en andere beelden 
"Ook Dame met stola bij de Stadsschouwburg, Ponyrijden in de Van Broeckhuysenstraat, De Blauwe Diender bij het politiebureau en de drie figuren bij de ingang van het station – Snelheid, Veiligheid en Dienstbetoon -  kregen een doek om. In Galgenveld werd Marieke op het Sumatraplein geblinddoekt en ook Clown aan de Balistraat, Zittend kind aan de Heyendaalseweg, Meisje met schooltas bij de Atjehstraat en de twee geestelijken die deelnemen aan Het gesprek bij de vijver. Bij het voormalig Allbertinumklooster kreeg Sint Dominicus een doek om en ook de wandelaars van het Vierdaagsemonument op de Wedren werden geblinddoekt."

Statue Sunday
"Vanwege het uitblijven van adequate maatregelen tegen de klimaatcrisis is Scientist Rebellion eind maart begonnen met de actie Statue Sunday. Op 2 april deden wereldwijd tientallen groepen mee aan de tweede editie. De Nijmeegse afdeling van Extinction Rebellion blinddoekte toen het beeld van Mariken op de Grote Markt. Vorig weekend werd het Romeinse masker op het stadseiland geblinddoekt. Met deze actie roepen wetenschappers, klimaatactivisten en andere bezorgde burgers politici en bestuurders op om de waarheid over de klimaatsituatie te vertellen en om onmiddellijk actie te ondernemen om de verwoestende gevolgen te beperken."

Extinction Rebellion  
"Extinction Rebellion (XR) bestaat uit mensen uit alle hoeken van het land, van verschillende leeftijden en achtergronden. Wat hen bindt is een diepe zorg om de klimaat- en ecologische crisis en het leven op aarde. Mensen die betrokken zijn bij XR zijn grootouders, ouders en kinderen die deel uitmaken van een internationale beweging die strijdt voor een leefbare en rechtvaardige planeet. 

Extinction Rebellion wil klimaatrechtvaardigheid voor iedereen. We eisen een rechtvaardige transitie die de behoeften en stemmen van degenen die het meest getroffen worden door de klimaatcrisis centraal stelt en degenen die het meest verantwoordelijk zijn voor ecologische verwoesting ter verantwoording roept." 

Extinction Rebellion stelt drie eisen aan de overheid: 

  1. Wees eerlijk over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering. 
  2. Doe wat nodig is om biodiversiteitsverlies te stoppen en verlaag de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier. 
  3. Laat burgers beslissen over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming. 

 

BEKIJK HIER DE FOTO'S


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen