Nieuwe invulling stadseiland van Vierdaagsefeesten

Vierdaagsefeesten 2023
Van onze redactie
14 april 2023

Nieuwe invulling stadseiland van Vierdaagsefeesten door Strandbar Stek: Stadseiland Stek

Stadseiland Veur-Lent is niet meer weg te denken als fijne culturele oase van de Vierdaagsefeesten, dit jaar van 15 t/m 21 juli. Op de oproep voor nieuwe invulling na het wegvallen van Festival op ‘t Eiland kwamen vele reacties. Stichting ACBN, de organisatie achter de Vierdaagsefeesten, bracht een aantal geïnteresseerden samen. Dit resulteerde in een drietal serieuze plannen, waarvan Strandbar Stek als beste uit de bus kwam. Joris Bouwmeister, directeur-bestuurder ACBN & Vierdaagsefeesten: “We zijn enorm verheugd dat het stadseiland een prachtige nieuwe invulling krijgt. We hebben alle vertrouwen in Strandbar Stek om er iets moois van te gaan maken. Zowel de gezochte culturele invulling als de samenwerking tussen Nijmeegse partijen zien we terug in de plannen”.

Het concept van het nieuwe Stadseiland Stek? Een plek waar iedereen kan ontdekken, ontmoeten en beleven. Rond één groot podium met livemuziek vind je diverse kleine podia om te verdiepen en verbreden. Overdag komen rust en creativiteit samen, en kunnen zowel volwassenen als kinderen de drukte van de stad ontlopen in een omgeving vol theater en cultuur. Elke dag heeft een andere culturele kleur, die in de avond doorloopt in een muzikaal programma voor een uiteenlopend publiek. Hierbij worden veel vooral Nijmeegse concepten geprogrammeerd, en de aanvulling gezocht op wat er al in het centrum gebeurt.

Paul Dirks, eigenaar Strandbar Stek: “We hebben ontzettend veel zin om er een prachtig evenement van te gaan maken. Strandbar Stek is ooit bedacht voor het eiland Veur-Lent met de ideeëncompetitie ‘langs de Waal’, dus het past als locatie uitstekend bij ons concept. Na twee succesvolle jaren op het Nyma terrein, moeten wij onze locatie per 1 juni verlaten, dus dit betekent meteen een mooie voortzetting van onze organisatie. We brengen onze relaxte, ongedwongen vakantie-vibe mee naar onze nieuwe stek, in een open en ongedwongen zomerstrand waar iedereen samenkomt.”

Stadseiland Stek gaat samenwerken met diverse Nijmeegse partijen. Zo zorgt Waalhalla voor een urban vibe met skatepark. Het naastgelegen café Waalzicht, waar vorig jaar al salsa-avonden gehouden werden tijdens de Vierdaagsefeesten, brengt de tropische sferen van Caribische Dansschool Aguanilé mee naar het eiland. Samen met poppodium Doornroosje en Waalhalla wordt gezorgd voor een brede muzikale invulling. Daarnaast wordt momenteel de samenwerking met diverse andere partijen besproken.

Dirks: “We zetten alles op alles om er nu al een prachtig feest van te maken, om volgend jaar de puntjes op de i te zetten. Op dit moment zijn we naast de programma-invulling vooral nog op zoek naar een restaurantpartner en iemand die een veerpontje kan laten varen. Want hoe fijn zou het zijn om makkelijk het water over te kunnen steken, en dan aan te kunnen schuiven voor een driegangendiner met je voeten in het zand?

In 2005 startte De Affaire, de voorloper van het Valkhof Festival, voor het eerst met bescheiden culturele invulling op het stadseiland. Toen in 2008 een veerpont ging varen, explodeerde Habana aan de Waal en werd het een echte publiekstrekker. De afgelopen jaren was de organisatie in handen van Stichting Theaterfestivals Nijmegen, onder de naam Festival op ’t Eiland. Het nieuwe Stadseiland Stek is te volgen via @stadseiland.stek (instagram), facebookcom/stadseilandstek of www.stadseilandstek.nl


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties