Vier de meivakantie in De Bastei!

Van onze redactie
14 april 2023

De Bastei is het leukste gezinsuitje! Ontdek deze meivakantie de schatten van De Bastei, ga mee met een wildplukwandeling in de binnenstad van Nijmegen, maak live het villen en prepareren van bever mee of leer Romeinse kaas maken met een echte Romein. 

In de interactieve expositie ‘De Bastei Buurtsuper’ ontdek je met het hele gezin hoe men in Nijmegen door de jaren heen voedsel heeft gevangen, verzameld, gefokt, geplant en gekweekt. Ga zelf met een boodschappenmandje de buurtsuper in en winkel voor je recept producten uit allerhande voedsellandschappen bij elkaar. Ook maak je kennis met duurzame en lokale voedselinitiatieven van nu en zijn er spelletjes te doen. In het kader van de expositie ‘De Bastei Buurtsuper’ zijn er tijdens de meivakantie een aantal bijzondere activiteiten rondom het thema voedsel.  

Wandeling eetbare planten zoeken en proeven
Tegenwoordig verzamelen we ons eten in de supermarkt. Maar ook in de vrije natuur is nog steeds van alles te eten. Bramen en brandnetels kent iedereen wel, maar er is nog véél meer lekkers te vinden, zelfs in de stad. In het centrum van Nijmegen gaan we op zoek naar planten, zaden en vruchten zoals mensen dat duizenden jaren deden. Geertje Jansen van Wandeloogst is wildplukgids en verzorgt een wandeling ‘eetbare planten zoeken en proeven’.

Dinsdag 2 mei | Start wandeling om 11.00, 13.00 en 15.00 uur

Bever binnenste buiten, kun je een bever eten?
Een bever villen en uitbenen, het klinkt als iets middeleeuws. Dat is het in Nederland ook, maar in het kader van de tentoonstelling ‘De Bastei Buurtsuper’ kun je dit live meemaken. Twee natuurlijk gestorven lokale bevers zijn bij de Bastei aangeleverd, en worden op deze dag gevild en onderzocht door onze Bastei-preparateurs, zodat ze later kunnen worden opgezet voor onze educatieve collectie. Tijdens deze sessie openen we onze deuren en mag je meekijken met dit proces én vragen stellen. Thijmen Apswoude van wildernisschool Living By Nature is deze dag aanwezig om te laten zien hoe een bever zoal verwerkt kan worden tot een voor ons beter herkenbaar product.

Woensdag 3 mei | Vrije inloop tussen 11.00 - 16.00 uur

Romeinse kaasmaker

Wist jij dat Romeinen ook al echte kaaskoppen waren? Deze middag kom je daar alles over te weten bij de Romeinse kaasmaker! Welke zuiveltechnieken gebruikten de Romeinen? Hoe divers was het Romeinse kaasplankje eigenlijk? En hoe maak je moretum voor je eigen lunch of borrelplank?

Donderdag 4 mei | Vrije inloop tussen 11.00 - 16.00 uur

Kijk op debastei.nl/agenda voor alle activiteiten. De toegang tot deze activiteiten is inbegrepen bij het museumbezoek.

De Bastei is gevestigd aan de Waalkade 83 in Nijmegen, ingang via het entreegebouw aan de Lange Baan 4, telefoon 024 - 3297070. De entree bedraagt € 12,50 voor volwassenen en € 7,50 voor kinderen. De Bastei is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie: www.debastei.nl.


Dit bericht delen:

Advertenties