Janny van der Heijden signeert bij Dekker v.d. Vegt op 15 april

Van onze redactie
13 april 2023

Janny van der Heijden werkte jarenlang aan haar boek, 'Smaakpalet van de lage landen', over de eetcultuur in Nederland. Dit resulteerde in een prachtig overzichtswerk. 

Aan de hand van talloze schilderijen en prenten legt Janny de verborgen geheimen van onze eetcultuur bloot, anekdotisch en leesbaar, en maakt ze een sprong naar het nu met fotografie en megarealistische schilderijen. Over dit boek wordt ze geïnterviewd door Manon Henzen. Manon is redacteur van het boek, maar kennen we in Nijmegen vooral van haar historisch kookatelier Eet!Verleden. 

Na afloop zal Janny signeren. Zaterdag 15 april. Aanvang 16.00 uur, gratis entree, wel graag aanmelden via 024-3020130 of info@dekkervdvegt.nl.

Regelmatig wordt gezegd dat wij in Nederland geen eetcultuur kennen. Niets is minder waar, stelt Janny van der Heijden in Smaakpalet van de Lage Landen. In de zeventiende eeuw bestond deze wel degelijk, pronkte men met producten van eigen bodem of die men van ver haalde en hingen er trots afbeeldingen van gestapelde kazen of oesters aan de muur. Wat valt er allemaal te ontdekken over de groente, vis of het brood dat op de vele stillevens en marktscènes werd afgebeeld. Hoe heeft onze smaak zich gevormd? Werd er echt bier bij het ontbijt en zelfs door kinderen gedronken, wat haalde men waar vandaan en hoe zat het met de verschillende manieren van Sinterklaas vieren, maar ook: wat was het grote verschil tussen arm en rijk aan tafel? Aan de hand van talloze schilderijen en prenten legt Janny de verborgen geheimen van onze eetcultuur bloot, anekdotisch en leesbaar, en maakt ze een sprong naar het nu met fotografie en megarealistische schilderijen. Wat is er verdwenen of denken wij opnieuw uitgevonden te hebben?


Dit bericht delen:

Advertenties