Nijmegen decor van nieuwe roman ‘De stad in je hoofd’ van Tessa de Loo

Van onze redactie
12 april 2023

Op 14 april overhandigt Tessa de Loo het eerste exemplaar van haar nieuwe roman ‘De stad in je hoofd’ aan burgemeester Hubert Bruls. Deze roman, waarin Nijmegen een decor vormt, kwam tot stand met steun van de gemeente Nijmegen.

Over ‘De stad in je hoofd’
Het huis van zijn familie wordt voor de ogen van de achtjarige Twan vernietigd bij een bombardement in de Tweede Wereldoorlog. De omliggende Bovenstad, fraai op een heuvel gelegen met uitzicht op de rivier, stort brandend in. Ineens is hij wees en een tante ontfermt zich over hem.

Jaren later ontluikt een liefde tussen hem en een jonge vrouw, en Twan koopt en restaureert een huis in de schilderachtige Benedenstad. Maar de wereld moderniseert en het stadsbestuur besluit de oude huizen daar te vervangen door nieuwbouw. Twan strijdt om het historische stadsdeel te redden voor de dreigende sloop, maar hierbij keert het trauma uit zijn jeugd in volle hevigheid terug.

Nijmegen als inspiratiebron
Nijmegen is een inspiratiebron voor literatuur door haar combinatie van rijke geschiedenis en moderne cultuur (‘old city, young vibe’). De gemeente Nijmegen verstrekt gerichte schrijfopdrachten aan auteurs zodat de historie en identiteit van Nijmegen een plaats in de literatuur krijgen, wat belangrijk is voor de promotie van de stad. Uiteraard heeft de auteur verder creatieve vrijheid.

Nijmegen sloot al met meer auteurs contracten voor het schrijven van een boek over de stad. ‘De Ochtendgave’ van A.F.Th. van der Heijden verscheen als eerste, in 2015. Op 1 september 2022 volgde Jaap Robben met zijn roman 'Schemerleven' en op 4 oktober 2022 Thomas Verbogt met ‘Maak het mooi’.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen