‘Rondom Vrijheid’: een dag vol lezingen, films en Vrijheidssoep

Van onze redactie
12 april 2023

Op Bevrijdingsdag vieren we met het hele land onze vrijheid. Ook bij Bibliotheek De Mariënburg, LUX en het Regionaal Archief Nijmegen staat op vrijdag 5 mei dit begrip centraal tijdens de Vrijheidsdag ‘Rondom Vrijheid’ in Nijmegen.

Tussen 13.00 en 17.30 uur onderzoeken schrijvers en makers wat vrijheid anno 2023 betekent. Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, geeft een Vrijheidscollege. In de bieb en Regionaal Archief Nijmegen is een tentoonstelling te zien over de Nijmeegse razzia van 17 november 1942. Aan het eind van de dag kan iedereen een kopje Vrijheidssoep eten op het Mariënburgplein.

Het festival begint in het Regionaal Archief Nijmegen met een lezing van auteur Mirjam Gielen. Zij schreef het Young Adult-boek Grondvuur, een indringend verhaal over de zwijgcultuur van een familie die fout was in de oorlog. In de bibliotheek vertelt Ivo van de Wijdeven over zijn boek en gelijknamige podcast De macht van het verleden. Hij geeft een blik in het brein van Poetin en andere autoritaire machthebbers. Oud-journalist en podcastmaker Rob Jaspers praat tijdens een Vrijheidsgesprek met BNNVARA-presentatrice Eva Eikhout en rapper Jeroen Lazeroms (artiestennaam: Jeroen Antoine). Over jong zijn, over leven met een beperking of een verslaving. Aansluitend treedt Jeroen Antoine op.   

In LUX wordt de documentaire Die middag van filmmaker Nafiss Nia vertoont. Een bijzonder vormgegeven Kammerspiel waarin de uit Iran gevluchte Roya voor een dichte deur komt te staan. Langzaam maar zeker ontstaat er een poëtisch, verbaal spel tussen twee mensen die beiden uit hetzelfde thuisland zijn gevlucht, maar heel anders in het leven staan. 

Vrijheidscollege en Vrijheidssoep
Tineke Ceelen (foto boven), directeur van Stichting Vluchteling, zal met een Vrijheidscollege in LUX het programma afsluiten. Tineke zal vertellen over de vrijheid die vluchtende mensen verliezen, het geweld dat ze treffen en wat het betekent dat niemand ze wil hebben. Verder zijn er flitscolleges van nieuwkomers, voordrachten van campusdichters en een rondleiding door het Regionaal Archief. Aansluitend kan iedereen een kopje Vrijheidssoep eten op het Mariënburgplein, om samen het gesprek over vrijheid aan te gaan.

Vrijheidsdagen
Ook dit jaar organiseert Rijnbrink in samenwerking met Gelderse bibliotheken en Erfgoed Gelderland weer speciale Vrijheidsdagen. Om aandacht te vragen voor onze vrijheid en de waarde daarvan. Van maart tot en met september 2023 vinden met behulp van de provincie meerdere Vrijheidsfestivals en activiteiten plaats. Hierbij staan actuele vragen centraal over democratie, burgerschap, polarisatie, meningsvorming, gender en inclusie of de oorlog in de Oekraïne. Met een speciale focus op jongeren. Meer informatie is te vinden op www.vrijheidgelderland.nl.


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024