Extinction Rebellion blinddoekt Romeins masker op stadseiland

Van onze redactie
9 april 2023

Wereldwijd blinddoeken wetenschappers en activisten standbeelden en eisen klimaatactie  

Over het waarom van de actie kregen we het volgende persbericht binnen:

Extinction Rebellion heeft zondagochtend het Romeinse masker op het stadseiland geblinddoekt. Vorige week kreeg Mariken op de Grote Markt al een blinddoek om. Tijdens de actie Statue Sunday blinddoeken bezorgde burgers wereldwijd standbeelden. Daarmee eisen ze dat politici en bestuurders niet langer de ogen sluiten voor de klimaatcrisis. “De machthebbers moeten de waarheid vertellen over de klimaatnoodtoestand en ze moeten passende maatregelen nemen.”  

Waarom nu? 
Het recent verschenen rapport van het klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC) laat opnieuw zien hoe hoog de nood is voor onze aarde. Toch doet de politiek alsof er niets aan de hand is. Dit is onbegrijpelijk omdat wetenschappers over de hele wereld al decennialang de noodklok luiden over de opwarming van het klimaat en de catastrofale gevolgen ervan. 

Waarom hier? 
Extinction Rebellion heeft ervoor gekozen om het Romeinse masker te blinddoeken omdat het staat op een symbolische plek: op het stadseiland tussen Waal en Spiegelwaal. Na de overstromingen van 1993 en 1995 is besloten dat de Waal bij Nijmegen meer ruimte moet krijgen. Hiervoor werd de dijk verlegd en een nevengeul gegraven. Zo moeten overstromingen worden voorkomen. Met de aanleg van de Spiegelwaal heeft onze overheid laten zien dat ze problemen kan herkennen en aanpakken. Toch sluit ze nu de ogen voor het grootste probleem van onze tijd: de klimaatcrisis. Extinction Rebellion wil dat de overheid haar ogen opent en deze crisis aanpakt. 

Het gezicht van Nijmegen 
Het Romeinse masker, officieel het gezicht van Nijmegen, staat niet alleen op een symbolische plek maar ook op een mooie plek. Het zou moeten verhuizen naar het Waalfront, maar kunstenaar Andreas Hetfeld en veel Nijmegenaren wilden het op deze plaats houden. Afgelopen week heeft ook de gemeenteraad hier unaniem mee ingestemd. Het beeld zal nu blijven uitkijken over het eiland, de Waal en de oude stad aan de overkant. 

“Het masker verbeeldt de geschiedenis van de stad”, zegt Hetfeld in een interview met De Gelderlander. Maar wat brengt de toekomst nu er nauwelijks wordt opgetreden tegen de klimaatverandering? Hoe zal het de stad vergaan wanneer we meer stortregens krijgen, meer extreme hittegolven, meer stormen, meer en langere periodes van droogte, minder dieren, minder planten, meer luchtvervuiling? Daarom is het noodzakelijk dat de overheid niet langer wegkijkt en luistert naar haar burgers. Net zoals de Nijmeegse gemeenteraad voor de plek van het masker heeft geluisterd naar haar burgers. 

Statue Sunday
Vanwege het uitblijven van adequate maatregelen tegen de klimaatcrisis is Scientist Rebellion op zondag 26 maart begonnen met de actie Statue Sunday. Een week later deden wereldwijd tientallen groepen mee aan de tweede editie. De Nijmeegse afdeling van Extinction Rebellion blinddoekte toen het beeld van Mariken op de Grote Markt. Met de actie Statue Sunday roepen wetenschappers, klimaatactivisten en andere bezorgde burgers politici en bestuurders op om de waarheid over de klimaatsituatie te vertellen en om onmiddellijke actie te ondernemen om de verwoestende gevolgen te beperken. 

Extinction Rebellion  
Extinction Rebellion (XR) bestaat uit mensen uit alle hoeken van het land, van verschillende leeftijden en achtergronden. Wat hen bindt is een diepe zorg om de klimaat- en ecologische crisis en het leven op aarde. Mensen die betrokken zijn bij XR zijn grootouders, ouders en kinderen die deel uitmaken van een internationale beweging die strijdt voor een leefbare en rechtvaardige planeet. 

Extinction Rebellion wil klimaatrechtvaardigheid voor iedereen. We eisen een rechtvaardige transitie die de behoeften en stemmen van degenen die het meest getroffen worden door de klimaatcrisis centraal stelt en degenen die het meest verantwoordelijk zijn voor ecologische verwoesting ter verantwoording roept.  

Extinction Rebellion stelt drie eisen aan de overheid: 

  1. Wees eerlijk over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering. 
  2. Doe wat nodig is om biodiversiteitsverlies te stoppen en verlaag de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier. 
  3. Laat burgers beslissen over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming. 


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen