AYA-zorg binnen CWZ: speciale aandacht voor jonge mensen met kanker

Van onze redactie
6 april 2023

Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) start vandaag met leeftijdsspecifieke zorg en ondersteuning voor AYA’s: jongvolwassenen met kanker in de leeftijd van 18 tot 39 jaar.

Deze ‘Adolescents and Young Adults’ zijn in de bloei van hun leven en kunnen bij de diagnose kanker de grip op het leven verliezen. De AYA-zorg gaat uit van de vraag: ‘Wie ben jij en wat heb je nodig tijdens, maar ook ná je kankerbehandeling?

Leeftijdsspecifieke aandacht
Jaarlijks krijgen ongeveer 85 AYA’s in CWZ te horen dat ze kanker hebben. Omdat de meeste kankerpatiënten ouder zijn dan 60 jaar vormen deze jongvolwassenen een uitzondering in de wachtkamer. Ze zijn de kinderafdeling ontgroeid en komen terecht tussen medepatiënten die hun vader of oma hadden kunnen zijn. Ze hebben andere vragen, bijvoorbeeld over het afmaken van hun studie, solliciteren, het afsluiten van een hypotheek of het stichten van een gezin. Fieke (38): ‘In het begin was ik vooral bezig met doorgaan Ik voel me goed, kan veel blijven doen en hoef weinig te laten. Wel had ik gerichte vragen over het invriezen van eicellen en hoe ik de kinderen in mijn omgeving het beste kon vertellen over mijn kanker. En mijn haar. Zou ik dat verliezen door de chemo? AYA-zorg in CWZ tipte de optie om een haarband te laten maken met mijn eigen haar, zodat ik toch nog mijn eigen haar draag.’ Chantal Reulink, verpleegkundig specialist mammacare i.o.: ‘Voor AYA’s is het belangrijk dat ze zich gehoord voelen en dat ze weten waar ze terecht kunnen met vragen’. De AYA-zorg richt zich op de leeftijdsspecifieke zorgbehoeften en wordt geïntegreerd in de medische behandeling.

AYA-zorgteam CWZ

Het AYA-zorgteam komt in beeld als blijkt dat de AYA extra aandacht nodig heeft. Het team heeft maandelijks multidisciplinair overleg met alle zorgprofessionals die betrokken zijn bij de patiënt zoals de medisch specialist en de psycholoog. Noah Hoeben, oncologieverpleegkundige: ‘het vroegtijdig signaleren van bepaalde vraagstukken over bijvoorbeeld opleiding of seksualiteit kan helpen om latere problemen te voorkomen.’ Het AYA-team is onderdeel van het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk. Binnen dit netwerk worden AYA-zorgverleners ondersteund en geschoold, wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar kanker bij jongvolwassenen en expertise gedeeld.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen