Statue Sunday in Nijmegen: beeld Mariken op Grote Markt geblinddoekt

Foto's via Extinction Rebellion
2 april 2023

Wereldwijd blinddoeken wetenschappers en activisten standbeelden en eisen klimaatactie Extinction Rebellion heeft zondag in alle vroegte het beeld van Mariken op de Grote Markt geblinddoekt. 

Tijdens deze actie doen wetenschappers en klimaatactivisten over de hele wereld een blinddoek om bij standbeelden van wetenschappers, politici en andere prominenten. Hiermee eisen ze dat politici en bestuurders niet langer de ogen sluiten voor de klimaatcrisis. De machthebbers moeten de waarheid vertellen over de klimaatnoodtoestand en ze moeten passende maatregelen nemen.

Waarom nu?
Extinction Rebellion: "Het recent verschenen rapport van het klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC) laat opnieuw zien hoe hoog de nood is voor onze aarde. Toch doet de politiek alsof er niets aan de hand is. Dit is onbegrijpelijk omdat wetenschappers over de hele wereld al decennialang de noodklok luiden over de opwarming van het klimaat en de catastrofale gevolgen daarvan."

Statue Sunday
Scientist Rebellion: "Vanwege het uitblijven van adequate maatregelen is Scientist Rebellion begonnen met de actie Statue Sunday. Afgelopen zondag 26 maart vond de eerste wereldwijde Statue Sunday plaats. In meer dan 15 landen blinddoekten verontruste wetenschappers iconische standbeelden om actie tegen de klimaatcrisis te eisen. Vorige week zijn onder meer De Kleine Zeemeermin (Denemarken), Rembrandt (Nederland) en Einstein (Panama) geblindoekt. De Nijmeegse afdeling van Extinction Rebellion steunt de actie Statue Sunday en zal de komende tijd ook in Nijmegen de nodige standbeelden blinddoeken. Daarmee roept ze politici en bestuurders op om de waarheid over de klimaatsituatie te vertellen en om onmiddellijke actie te ondernemen om de verwoestende gevolgen te beperken."

Waarom Mariken?
Mariken van Nimwegen is een van de iconen van Nijmegen. In dit verhaal van vijfhonderd jaar geleden smeekt Mariken wanhopig om hulp: van God of de duivel, het maakt niet uit wie. Natuurlijk reageert de laatste en samen leiden ze een leven vol zonde. Na zeven jaar komt Mariken tot inkeer. Tegenwoordig denken politici en bestuurders dat er voor ons ook nog een keuze is. Die keuze is er niet. De ernst van de klimaatcrisis dringt maar niet tot hen door. Mariken kreeg berouw na zeven jaar, wij hebben die tijd niet. Er moet nú iets gebeuren. Wanhopig als Mariken eisen wetenschappers en klimaatactivisten dat de machthebbers hun verantwoordelijkheid nemen: bescherm het leven op aarde, het leven van nu en het leven van later. Doen ze dat niet, dan kunnen we alleen nog hopen op een mirakel.

Scientist Rebellion
Scientist Rebellion is een internationale beweging van wetenschappers die zich grote zorgen maken over het klimaat en de ecologische crisis. Zij luiden al decennialang de noodklok. Vanwege het uitblijven van adequate maatregelen maken zij daarbij inmiddels gebruik van burgerlijke ongehoorzaamheid, wat kan helpen bij het benadrukken van de urgentie om in ‘klimaatactie’ te komen.

Scientist Rebellion is gelieerd aan Extinction Rebellion en streeft dezelfde doelen na. Onder de overkoepelende eis Klimaatrechtvaardigheid voor iedereen stelt Extinction Rebellion drie eisen aan de overheid:

"1. Wees eerlijk over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.
2. Doe wat nodig is om biodiversiteitsverlies te stoppen en verlaag de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.
3. Laat burgers beslissen over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming."


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen