Beeldende Kunst Nijmegen: wat valt er de komende tijd te zien?

Van onze redactie
31 maart 2023

Van 30 maart t/m 6 mei vindt de expositie Becoming Butterfly plaats bij RUIS.
Kunstenaar Kyra Nijskens is gefascineerd door de mystiek omtrent vlinders. De vlinder staat bekend als een gedaanteverwisselaar die door verschillende perioden en culturen heen beweegt en vele symbolische betekenissen kent. Met een ruimte vullende installatie waarin fluorescerende vlinders centraal staan transformeerde Nijskens de white cube tentoonstellingsruimte van RUIS tot een betoverde biotoop die de grenzen tussen het natuurlijke en het bovennatuurlijke vervaagt.

Van 1 t/m 23 april kun je de expositie Niets in het bijzonder bezoeken van Ellen van der Velden bij LangeHezel46
Via haar acrylschilderingen op hout of canvas toont ze wat ze ziet en ervaart. Bekende vormen uit het dagelijks leven, in niet-alledaagse kleurcombinaties. Voor deze expositie koos Ellen werken die passen bij de voorzichtige warmte van het voorjaar.

Tijdens het Extrapool Weekend (31 maart, 1 & 2 april) toont Extrapool de laatste experimenten binnen de disciplines sound, art en print.
Met deze keer: momenten van queer vreugde met een veelzijdig meerdaags programma Dreaming Of waar we elkaars bestaan vieren, gecombineerd met de audio visuele Cut-Up Chronicles van Lula Valetta. Samen met home video kunstenaar Jezus Cinco maakte zei een analoge en digitale cut up curatie van het immense archief van Extrapool/Knust. 

Expo Color blindness van 7 t/m 16 april te zien bij Hubert.
Hoe kun je iemand met kleurenblindheid helpen met het zelfstandig uitzoeken van kleding Met die vraag in hun achterhoofd hebben Lotte Hermans en Lucy Schoorl onderzoek gedaan naar verschillende soorten kleurenblindheid en naar kleuren die interessant zijn voor mensen met en zonder kleurenzicht. Deze informatie hebben zij vervolgens verwerkt in riso prints. 

Er staat weer een nieuwe Symbiosis Series op het programma bij POST met in deze editie Ischa Kempka en Tommy Smits.
Te bezoeken van 8 april t/m 4 juni. De opening vindt plaats op 7 april om 20.00u. Kempka en Smits vertrekken in hun kunstpraktijk vaak vanuit (persoonlijk gevormde) archieven. Die bestaan uit digitale plaatjes van op Instagram geplaatste memes, tot uiteenlopende steensoorten, gevonden fotoalbums uit kringloopwinkels of zelf geschoten foto’s van situaties op straat die aan archeologische hotspots doen denken. 

In samenwerking met MAAS ruimte voor kunst, programmeert POPOP art, zondag 16, 23 en 30 april, drie verschillende performances in het idyllische Transformatorhuisje. 
POPOP art daagde kunstenaars Ronald de Ceuster, Valerie Ludwig en Jessica van Egmond uit om op geheel eigen wijze te reageren op het huisje en/of het gebiedje eromheen. Zij nemen ieder één zondagmiddag voor hun rekening en performen telkens van 15.00-17.00u.

Na exact één jaar zwerven begint POPOP art een nieuw hoofdstuk in de Rubberfabriek in Nijmegen.
Er moet nog wel wat werk worden verricht, maar er kan weer worden geëxposeerd en geperformd worden op een vaste locatie, én bezoekers ontvangen! 


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen