Het Huis van de Nijmeegse geschiedenis weer open voor publiek

Van onze redactie
31 maart 2023

Bezoekers kunnen vanaf zaterdag 1 april vanaf 11.00 uur weer binnenlopen in de Mariënburgkapel tegenover de centrale bibliotheek. Er is een expositie te zien over 15 jaar GoShort, het filmfestival voor de korte film In Nederland.

Startpunt voor historie
Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is hét startpunt voor iedereen die meer van de geschiedenis van Nijmegen wil weten. Iedereen kan binnenlopen en genieten van een programma van tentoonstellingen en activiteiten. In het Huis zijn boeken te koop over de historie van Nijmegen. Het Huis is gratis toegankelijk, ook tijdens tentoonstellingen, open van 13.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Maandag is het Huis gesloten.

Opgefrist
Het exacte jaartal is niet bekend, maar bouwhistorisch onderzoek wijst uit dat de Mariënburgkapel rond 1450 is gebouwd. Het Huis is sinds 2009 gevestigd in de middeleeuwse kapel. Een eeuwenoud gebouw heeft zo nu en dan weer eens een kleine opknapbeurt nodig. Binnenkort gaat ook de website over naar een nieuwe omgeving. De komende tijd wordt hiervoor nog hard gewerkt aan een vernieuwde kennis- en verhalenbank, zodat de website zich ook sneller laadt.

Agenda
Van 1 tot 9 april vindt de vijftiende editie van filmfestival Go Short! plaats. Voor de gelegenheid maken zij ook gebruik van de Mariënburgkapel. Zie hun website voor programma informatie. De eerstvolgende lezingen zijn op donderdag 6 april om 19:00 uur en op zondag 16 april om 16.00 uur. Op 6 april verzorgt promovendus Hugo Schalkwijk een lezing voor de Medisch-historische Club D. de Moulin. Hij gaat in op historische stereotypen van de verpleegkundige. Op 16 april spreekt Henk Jansen Piet Hieltjens over zijn boek De opkomst en neergang van de Kunstzijdespinnerij Nyma. Nyma was ooit de grootste werkgever van Nijmegen.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen