Zonnepanelen laten installeren wordt minder gunstig voor je portemonnee; je draagt wel bij aan de vergroening!

Van onze redactie
30 maart 2023

Tegenwoordig proberen wij gezamenlijk een stukje duurzamer te leven; denk maar aan minder vlees eten, afval recyclen, korter douchen, de verwarming maar ietsjes minder warm zetten, maar ook aan duurzame energie die opgewekt wordt met energiebronnen zoals de wind, de zon en water!

We hebben in het water en op grote vlaktes reusachtige windmolens staan die stroom opwekken, in het water liggen stuwdammen die met turbines die met de kracht van water draaien stroom op kunnen wekken, en natuurlijk niet te vergeten ook zonnepanelen op daken die zonnestralen omzetten in energie.

De vraag naar zonnepanelen neemt tegenwoordig meer toe en je ziet ze steeds vaker op daken in Nederland.

De salderingsregel vanaf 2025

Deze toename komt doordat zonnepanelen grote voordelen met zich mee brengen; alhoewel er geen subsidie meer wordt verleend voor de aanschaf van zonnepanelen is het btw percentage op zonnepanelen nu 0%! Dit heeft als voordeel dat je 21% bespaart. De salderingsregel, die betekent dat alle overtollige stroom die je opwekt terug wordt gestuurd naar het net zodat je in geval van tekortschieting gratis stroom terug krijgt, verandert vanaf 2025. Je mag vanaf 2025 namelijk niet meer 100% salderen, maar nog een magere 64%, wat vanaf 2026 tot en met 2030 jaarlijks zal afnemen met 9%. Desalniettemin zijn zonnepanelen een voordelige investering en draag je bij aan de vergroening!

Installeer toch zonnepanelen

Zonnepanelen zijn niet alleen extreem gunstig voor je portemonnee, dus mede door de salderingsregel en het btw percentage van 0%, maar vooral omdat de opgewekte stroom gratis is, maar het is ook erg goed voor het milieu en de uitstraling van je huis. Investeren in zonnepanelen lijkt misschien een riskante en dure stap, maar na 10 jaar is de investering al terugverdiend terwijl de panelen 25 jaar in goede staat blijven. Dat is 15 jaar gratis stroom! Met goed materiaal en service op maat, wordt de montage van zonnepanelen in een mum van tijd uitgevoerd door een van de vele aanbieders in Nederland. Hiervoor kan je gericht zoeken om bijvoorbeeld in Apeldoorn zonnepanelen te laten aanbrengen. Anderzijds kan je natuurlijk ook zonnepanelen in Putten kopen. De installatie hiervan is zo gepiept!

Haal de meeste rendement uit je zonnepanelen

Om zoveel mogelijk op zonnepanelen te besparen en de hoogste rendement te behalen, kijken installateurs bijvoorbeeld naar de beschikbare (dak)ruimte om zonnepanelen te plaatsen, de hoeveelheid stroom die je zou willen opwekken en naar welke richting de zonnepanelen het best geplaatst kunnen worden voor maximale zonuren. Om erachter te komen hoeveel jij profiteert van zonnepanelen kun je bij veel aanbieders een gratis offerte aanvragen.
Ook is het slim om te vragen of de optimizer ook wordt geleverd. Deze optimaliseert het rendement van de zonnepanelen!


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen