Geen nieuws meer over situaties waarbij hulpdiensten ingezet worden?

Van onze redactie
29 maart 2023

Als het aan de minister van Justitie Dilan Yeşilgöz ligt, stopt de informatievoorziening van incidenten zoals verkeersongevallen, branden, explosies en schietpartijen. De media wordt op dit moment gealameerd bij bepaalde nieuwswaardige situaties. De minister wilt dat de opheffing van het alarmeringssysteem hiervoor uitgesteld word.

U kent het wel; veel sirenes, een rondcirkelende politiehelikopter met schijnwerpers boven uw huis, of een enorme stank van een brand. Grote kans dat u direct online opzoekt wat er aan de hand is. Aan de media, dus ook Nieuws uit Nijmegen, de taak én verplichting om u te informeren over de situatie. Wellicht kunt u beter ramen en deuren sluiten vanwege een brand of een vuurwapengevaarlijke verdachte. Of dat u moet omrijden on urenlang stilstaan in verband met de afsluiting van een weg na een ongeval te voorkomen.

Op dit moment krijgt de media deze meldingen direct door via het zogeheten persalarm. In dit alarm staat summiere informatie, maar voldoende om de pers te alarmeren informatie te vergaren en direct verslag te doen en daarmee u te informeren. De ene keer met beeld vanaf locatie, de andere keer zonder. Het doel van Nieuws uit Nijmegen is om u zo snel mogelijk te informeren over de gebeurtenissen in en om onze stad.

Stopzetten persalarm

Minster Yeşilgöz nam het besluit de persalarmeringen te stoppen op advies van de landsadvocaat. Die vindt dat het melden van ambulanceritten in strijd is met het medisch beroepsgeheim waar ambulancepersoneel zich aan moet houden. Ook het melden van de politie inzetten, zoals een steek- of schietpartij, aanrijding of wegafsluitingen, zou de privacy kunnen schenden. In deze meldingen staat immers een straatnaam. Verdere informatie, zoals huisnummers of postcodes, worden in een persalarmering niet gegeven. Inmiddels zijn de alarmeringen van ambulancediensten volledig afgeschermd, waardoor niet bekend is waar een ambulance naartoe moet.

Steun

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren hebben een advocaat in de arm genomen. Dat initiatief wordt ondersteund door onder meer NOS Nieuws, Talpa, de regionale publieke omroepen en NDP Nieuwsmedia, de brancheorganisatie van dagbladuitgevers en nieuwsbedrijven.

“Het kabinet zegt voorstander te zijn van persvrijheid en stelt een open overheid na te streven. Het afschaffen van de persalarmeringen laat een tegengestelde beweging zien”, zegt ANP-hoofdredacteur Freek Staps. “Zoals journalisten niet in de brandweerauto stappen om iets te blussen en niet als politieagent de openbare orde handhaven, zouden hulpdiensten niet moeten beslissen wat journalistiek interessant is of niet. Dat is een taak van de professionele pers. Een open maatschappij bestaat bij de gratie van beschikbare feiten. Het is niet aan de politie om te bepalen wat Nederland wel of niet mag weten.”

Dat laatste is soms al het geval; het huidige persalarm moet uitgegeven worden door een centralist op de politiemeldkamer, maar dit gaat regelmatig mis. Wanneer het persalarm volledig wegvalt, is het aan de hulpdiensten zelf om te bepalen wat het volk wel en niet te weten komt over de zaken waar zij mee te maken krijgen, via hun eigen (social media) kanalen. Maar ook andere incidenten kunnen achter de schermen blijven. U weet dus niet waarom en hoelang die weg afgesloten is, wanneer die ontsnapte TBS'er of vuurwapengevaarlijke verdachte gezocht wordt of dat u rook van de chemische brand inademt of in uw woning komt. Het luchtalarm wordt immers pas afgegeven wanneer alle metingen verricht zijn en deze ook daadwerkelijk zeer schadelijke stoffen bevatten.

Brief

De media hebben een gezamenlijke brief naar minister Yeşilgöz gestuurd. Daarin zeggen ze dat het systeem van de persalarmeringen goed werkt en dat er geen gevallen bekend zijn waarbij persoonlijke informatie door de alarmen naar buiten is gekomen. De persoonlijke informatie waar journalisten mee te maken kunnen krijgen door op locatie aanwezig te zijn, na een melding, wordt niet online gezet. Bij twijfel vind hierover vindt altijd overleg met de hulpdiensten ter plaatse plaats. Bij Nieuws uit Nijmegen worden alle betrokkenen van een incident, ook hulpdiensten, welke onvermijdelijk op een foto staan, onherkenbaar gemaakt. Net als voertuigen en huisnummers.

Op een recente bijeenkomst met journalisten werd geopperd om een alternatief systeem op te zetten, dat alleen toegankelijk is voor mensen met een politieperskaart. Deze kaart is echter alleen te krijgen door lid te zijn van de vereniging NVJ, die een bepaald minimum-inkomen gekoppeld heeft aan de goedkeuring om deze kaar te krijgen Er zijn maar enkele journalisten die hier recht op hebben in Nederland. In Rotterdam-Rijnmond wordt al gewerkt met een gesloten informatiedienst voor de media.

Uiterlijk morgen wilt de media van de minister horen dat het opheffen van het persalarm wordt uitgesteld. Als die toezegging niet komt, wordt de zaak voorgelegd aan de rechter. Afhankelijk van het antwoord, zullen wij u wel of niet kunnen blijven informeren over gebeurtenissen waarbij hulpdiensten worden ingezet.


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024