ACN college: Ingrid der Heijden (Civic Architects)

Van onze redactie | Fotograaf: Stijn Bollaert
29 maart 2023

In hoeverre moet klimaatbestendigheid bepalend zijn voor architectuur? In 2023 nodigt Architectuur Centrum Nijmegen (interieur)architecten, kunstenaars en wetenschappers uit om te reflecteren op het thema ‘vorm volgt klimaat’. Op 4 april krijgt Ingrid van der Heijden (Civic Architects) het Lux-podium.

Bio-klimatologisch ontwerp

Civic ontwerpt publieke gebouwen en maakt ‘architecture by research’. Het architectenbureau wordt gekenmerkt door hun adaptieve vermogen, waarmee het inspeelt op nieuwe ontwikkelingen en waarde toevoegt aan de samenleving. In haar college licht Van der Heijden onder andere het ontwerp voor de Lochal in Tilburg toe, bedacht als bio-klimatologisch ontwerp met thermische bufferzones tussen binnen en buiten. Door een slim ontwerp zoeken gebruikers zelf in de zomer de schaduwplekken op en in de winter de zonnige hoeken van het gebouw.
 
Ook vertelt Van der Heijden over het ontwerpend onderzoek dat Civic deed voor het IABR-Atelier ‘Energy and Architecture’, waarin het bureau nadacht over architectonisch ontwerp in relatie tot klimaat- en energieprincipes. Nog te vaak wordt duurzaam ontworpen met technologische interventies die geen relatie hebben met de logica van wonen en leven. Civic kwam met een concept voor het verbinden van klimaat, architectuur en ruimte.
 

Over Ingrid van der Heijden

Aansluitend op haar opleiding Bouwkunde aan de TU Eindhoven richtte Van der Heijden samen met medestudenten ‘The Cloud Collective’ op, een platform voor ontwerpers met aandacht voor de maatschappelijk impact van architectuur en ontwerp. Samen met Rick ten Doeschate, Gert Kwekkeboom en Jan Lebbink geeft ze nu leiding aan Civic Architects, een bureau dat ‘publieke architectuur’ maakt door onderzoek en architectuur te combineren. Civic sleepte vele prijzen in de wacht, waaronder meerdere prijzen en nominaties voor hun ontwerp voor de Lochal in Tilburg.
 
Datum: dinsdag 4 april 2023 Tijd: 20:00 - 21:30 uur Locatie: LUX, Nijmegen Prijs: €7,50 | studenten en sponsoren gratis. Aanmelden sponsoren via info@architectuurcentrumnijmegen.nl
 
Volgende ACN colleges in de reeks ‘vorm volgt klimaat’:
6 JUN 2023 | Hakim El Amrani (Studio NousNous)
12 SEP 2023 | Odette Ex (Ex Interiors)
7 NOV 2023 | Jacob Voorthuis (TU Eindhoven)

Dit bericht delen:

Advertenties