Nijmeegse Elvira start sponsoractie: PelgriMAAGje voor CDH1

Van onze redactie
25 maart 2023

Behandeling borstkanker achter de rug, maagverwijdering in het vooruitzicht: Elvira start sponsoractie.

Afgelopen jaar werd bij Elvira uit Nijmegen ontdekt dat zij draagster is van het gemuteerde CDH1-gen. Deze zeldzame mutatie geeft een vergrote kans op maagkanker. Omdat deze erfelijke maagkanker moeilijk op tijd is te ontdekken, kreeg Elvira het advies haar maag te laten verwijderen. Net hersteld van de behandeling van borstkanker, loopt Elvira in april en mei de St- Franciscusroute in Italië om geld voor onderzoek naar het CDH1-gen in te zamelen.

‘Mijn vader overleed op 47-jarige leeftijd aan maagkanker, veel te jong. Vijfendertig jaar later wordt ontdekt dat ik het gemuteerde gen via hem heb gekregen. Dat is heel raar. Maagkanker is nooit een thema geweest in de familie,’ vertelt Elvira. Ondertussen blijken haar zus en broer ook mutatiedrager te zijn. Vorig jaar is Elvira behandeld voor borstkanker in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. Het laatste immuno-infuus heeft zij vorige week gehad en nu ligt de weg vrij voor een pelgrimstocht naar Assisi.

Elvira: ‘In de toekomst staat mij nog een maagverwijdering te wachten.’ De erfelijke maagkanker is zeldzaam en agressief. In Nederland zijn ongeveer 30 families drager van het gemuteerde CDH1-gen. Preventieve maagcontroles geven helaas niet de garantie dat maagkanker op tijd wordt gevonden. Artsen adviseren mutatiedragers om preventief de maag te laten verwijderen. Met de sponsoractie die Elvira op touw heeft gezet, kunnen de samenwerkende specialisten van het Radboud UMC en het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis investeren in onderzoek om maagcontroles te verbeteren. Zodat in de toekomst een preventieve maagverwijdering zo lang mogelijk uitgesteld kan worden.

Dit is de sponsorpagina: radboudoncologiefonds.voorradboudfonds.nl/fundraisers/elvira-nijkamp


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen