Boek 'Veertje in huis' van Nijmeegse Femke Schoon verschenen

Van onze redactie
24 maart 2023

Vanuit een persoonlijk verhaal, rijk geïllustreerd met kleurenfoto's ontspint zich een onderzoekende, authentieke manier van kijken naar dieren, mensen en de natuur. Het onderwerp raakt aan de transitie waarin we als mensheid verkeren, maar de toon is licht en hoopvol.

Drie krielkippen van de auteur, Veertje, Babette en Elfie, vormden de inspiratie voor hun biografie. Het leven van één van hen nam een niet alledaagse wending, waarmee ook dat van de auteur Femke Schoon uit Brakkenstein.
Wat voor haar begon als rouwverwerking, mondde uit in een boek, waarin zij niet alleen haar kippen in de schijnwerpers zet. Een heel persoonlijke verhaallijn, met een bijzondere bijrol voor de kat, wordt afgewisseld met korte beschouwingen en soms verrassend te noemen tips. Hier klinkt een liefdevolle ode aan de natuur in door.
De dagelijkse leefwereld van haar kleine dieren zet Femke steeds aan tot een uitzoomen naar het grotere geheel, waarbij zij een blik werpt op onze manier van leven. Vanuit haar diepste wens voor alle leven op aarde reikt zij een hoopvol perspectief aan, wat kan helpen opnieuw onze verbondenheid met de natuur te vinden en daarmee met ons zelf.

Een fragment:
Een nieuw bestaan

Voorzichtig tilde ik haar uit het doosje. Het was al donker, want anders zouden ze misschien gaan vechten. Ze moesten slaperig zijn.
Met enige schroom zette ik het nieuwe kipje in het nachthok, waar Babette al sliep. Op gepaste afstand, want: je zou maar ineens wakker worden naast een volkomen vreemde soortgenoot.
De volgende ochtend stond ik voor dag en dauw op om alvast het deurtje van de kippenren open te zetten.
Zodra het licht wordt staan kippen altijd op en stel dat Babette dan meteen zou aanvallen; dan kon het nieuwe kipje tenminste snel de tuin in rennen.

Kenners hadden mij laten weten dat kippen, die elkaar niet kennen, onderling stevig kunnen vechten en elkaar tot bloedens toe bezeren. Ik vond dat een afschuwelijke gedachte en was daar heel bang voor.

'Veertje in huis' is te koop bij Dekker v.d. Vegt in de stad en bij bijna alle boekverkopers online.


Dit bericht delen:

Advertenties