Vernielde Russische tank en gehavende Oekraïense ambulance naar het Vrijheidsmuseum

Van onze redactie
18 maart 2023

Voor het gebouw van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek staan een vernielde Russische tank en een met kogels doorzeefde Oekraïense ambulance. De 44 ton zware T-72B-tank werd in maart 2022 buitgemaakt door het Oekraïense leger nadat deze tijdens een Russische aanval op Kyiv op een Franse mijn was gelopen en zwaar beschadigd raakte.

Eind februari 2023 werd de tank als protest tegen de Russische agressie in Oekraïne geplaatst voor de Russische ambassade in Berlijn. Het Nationale Museum voor Militaire Geschiedenis van Oekraïne, het Oekraïense ministerie van Defensie en de Oekraïense ambassade in Nederland verleenden medewerking om de tank naar Berlijn en vervolgens naar Groesbeek te krijgen. De planning is dat de Russische tank vanaf medio mei tot en met begin juni 2023 op initiatief van Cultureel Centrum De Balie te zien zal zijn in Amsterdam. Daarna komt de tank terug naar het Vrijheidsmuseum in Groesbeek.

Organisator in Duitsland was Enno Lenze, journalist en directeur van het Berlin Story Bunker Museum. Hij werkte nauw samen met initiatiefnemer voor Nederland, Gerard Boink (voormalig luchtmachtofficier en voorzitter van het Veteranencomité van Oost Gelre) en Wiel Lenders (directeur van het Vrijheidsmuseum) om deze protest- en bewustwordingsactie respectievelijk in Duitsland en Nederland mogelijk te maken.

De zwaar gehavende Oekraïense ambulance is afkomstig uit de Kharkiv-regio en in bruikleen gegeven door de Stichting Zeilen van Vrijheid, die in het afgelopen jaar vele ambulances en medische hulpgoederen naar Oekraïne heeft gebracht. Het voertuig kwam onder vuur te liggen tijdens een Russische beschieting. Het bewust aanvallen van ziekenhuizen, ambulances en zorgpersoneel geldt als een oorlogsmisdaad en schending van het internationaal humanitair recht.

Het Vrijheidsmuseum heeft als doel om het bezoekende publiek het Verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen te laten zien en beleven. Hierbij wordt de Tweede Wereldoorlog in internationaal perspectief geplaatst en gekoppeld aan actuele ontwikkelingen in de wereld. Het Vrijheidsmuseum is een historisch-educatief museum dat niet met de rug naar het heden en de toekomst staat. Zeker niet wanneer door Russische agressie de vrijheid, de democratie en de rechtsstaat van een autonoom land onder de voet dreigt te worden gelopen.

De expositie van de tank en de ambulance is een waarschuwing tegen Poetins nietsontziende oorlog die een levensgrote bedreiging vormt voor het vrije en democratische Europa. Het Vrijheidsmuseum toont dit aan de bezoekers door middel van deze twee tastbare objecten die elkaars tegenpolen zijn: de levensreddende Oekraïense ambulance versus de Russische oorlogsmachine. Het is een oproep om Oekraïne te blijven steunen in haar strijd tegen de Russische dictatuur en imperialisme, die gericht zijn tegen een volk dat intens verlangt naar de voor ons zo vanzelfsprekende vrijheid en democratie.

Openingstijden en overige informatie.


Dit bericht delen:

Advertenties