Helaas geen Gebroeders van Lymborch Festival in 2023

Tekst: Van onze redactie | Fotograaf: José Schamp
14 maart 2023

Het Gebroeders van Lymborch Festival is sinds 2005 een jaarlijks terugkerend evenement; een niet weg te denken begrip in Nijmegen. Met pijn in het hart is het bestuur van de Stichting Maelwael Van Lymborch nu gedwongen de editie voor 2023 af te blazen.

Na twee aangepaste, maar zeer geslaagde versies in de coronajaren, is in 2022 een succesvolle herstart gemaakt met het vertrouwde Gebroeders van Lymborch Festival. Middels een ambachtenmarkt, opvoeringen van tableaux vivants, muziek en theater konden bezoekers wederom op een laagdrempelige en toegankelijke manier kennismaken met de leefwereld en wereldkunst van de Nijmeegse Gebroeders van Lymborch rond 1400.

De Stichting Maelwael Van Lymborch organiseert het populaire middeleeuwse festival al sinds de succesvolle tentoonstelling over de Gebroeders van Lymborch in Museum Het Valkhof in 2005. Het festival vertelt het verhaal van de Gebroeders van Lymborch. Het is een spannend verhaal, over drie doodgewone jongens uit een Nijmeegse ambachtsfamilie die een fantastische internationale schilderscarrière maakten. Deze drie Nijmegenaars zijn met hun oom Johan Maelwael te beschouwen als de grondleggers van de Nederlandse schilderkunst. Dankzij de bijzonder vruchtbare combinatie van het ongelooflijke talent van deze broers, en hun opvoeding in een ambachtsfamilie aan de Burchtstraat tussen de Valkhofburcht en de Stevenskerk – een plek waar vele ambachtslieden toe aangetrokken waren door de aanwezigheid van deze twee grote opdrachtgevers – konden zij uitgroeien tot de beste schilders van hun tijd. Hiermee mag Nijmegen zich met recht de bakermat van de Nederlandse schilderkunst noemen. Dit is een verhaal waar we trots op mogen zijn als stad. Een verhaal dat iedere Nijmegenaar hoort te kennen.

Jarenlang was het een groot succes maar door stijgende kosten, het wegvallen van provinciale subsidies, en omdat de erfgoedregeling van de Gemeente Nijmegen nog wordt ontwikkeld waardoor er nu beperkte middelen beschikbaar zijn voor de subsidie, is het op dit moment niet haalbaar om een dergelijk groot festival te organiseren. Hierdoor voelt het bestuur zich helaas genoodzaakt deze beslissing voor het eerst te nemen. Het Gebroeders van Lymborch Festival is niet het eerste culturele festival in Nijmegen dat dit jaar niet door zal gaan. Eerder al werd aangekondigd dat voor het Festival Op ’t Eiland voorgoed het doek valt.

Over de toekomst van het festival is Lieke Kamphuis, directeur van de stichting, nog voorzichtig: “we gaan uit van een meer structurele ondersteuning van de Gemeente Nijmegen als de erfgoedregeling is gerealiseerd. In samenwerking met lokale partners zien we daarom kansen om het festival in vernieuwde vorm terug te laten keren in 2024. We zien ook dat het de afgelopen jaren steeds lastiger is geworden om als cultureel erfgoedfestival overeind te blijven. Door wegvallende subsidies en stijgende kosten is er steeds minder ruimte voor cultuur, terwijl dit juist in een tumultueuze tijd als deze zó belangrijk is.”


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen