Het gesprek openen over seksueel grensoverschrijdend gedrag is moeilijk en tegelijk nodig. Hoe doe je dat? Met de campagne ‘Praat samen over de grens’ wil gemeente Nijmegen het gesprek uit de taboesfeer halen, bewustwording creëren en bijdragen aan een prettige sfeer en veilige stad. De campagne is ontwikkeld voor en door Nijmeegse mannen. Zij geven in vier podcastafleveringen het goede voorbeeld door dit gesprek te voeren en geven tips hoe anderen dit ook kunnen doen. 13 maart ging de campagne officieel van start.
Cilia Daemen, wethouder Welzijn, Gezondheid en Inclusie: “In een vrije stad als Nijmegen hoort het gewoon te zijn om veilig alleen over straat te gaan. Helaas is dit niet vanzelfsprekend. Daarom starten we deze campagne. We roepen mannen op naar hun eigen gedrag te kijken en het hierover te hebben met anderen in hun omgeving. De campagne richt zich op het gedrag van mannen tegen vrouwen in de publieke ruimte, maar iedereen hoort zich natuurlijk veilig te voelen. Ongeacht gender of waar je op valt. Hier hebben we ook aandacht voor, bijvoorbeeld in het diversiteitsbeleid.”
Campagne voor en door Nijmeegse mannen
In de campagne staan vier Nijmeegse mannen centraal die met elkaar in gesprek gaan over grensoverschrijdend gedrag: jongerenwerker Tobias van Keulen, hiphop-artiest Roché Nieuwedam, oud NEC-speler Daan Disveld en voormalig wereldkampioen kickboksen Perry Ubeda.
Hun openheid en betrokkenheid bij dit onderwerp wordt gewaardeerd, aldus burgemeester Hubert Bruls: “Je moet je kwetsbaar opstellen om mee te werken aan deze campagne en het bespreekbaar maken van dit onderwerp is niet makkelijk. Knap dat deze mannen dat hebben gedaan en laat dit bijdragen aan het bewustzijn van gedrag dat al heel lang speelt en moet veranderen. Op straat, in de horeca en bij sportclubs. De tips van de mannen voor het gesprek hierover kunnen hier goed bij helpen.”
Totstandkoming campagne ‘Praat over de grens’
Voorafgaand aan de totstandkoming van de campagne is er contact geweest met organisaties die zich al hard maken voor de positie van vrouwen. Om een beeld te krijgen van het thema in Nijmegen en om een focusgroep samen te stellen. Tijdens workshops met mannenemancipatie organisatie Emancipator kwam de focusgroep vervolgens op het idee van een campagne met persoonlijke verhalen van mannen, in dialoog over ‘mannelijk’ gedrag. Met als doel om zoveel mogelijk mannen met elkaar in gesprek te krijgen over hun gedrag richting vrouwen. Om het taboe te doorbreken en een cultuur te creëren waarin mannen elkaar kunnen aanspreken op elkaars gedrag. Uiteindelijk zijn dialogen opgenomen en deze gesprekken zijn de basis voor de campagne. De focusgroep laat op hun eigen manier zien hoe ze dat doen in vier audio/podcastafleveringen en geven tips voor het voeren van het gesprek.
Nijmegen.nl/overdegrens: podcasts en tips voor het gesprek
Op nijmegen.nl/overdegrens zijn de podcastafleveringen, verhalen en tips van de Nijmeegse mannen te vinden. Op vier plekken in de openbare ruimte die gevoelig zijn voor straatintimidatie hangen bordjes met een QR-code naar de website en een podcast. Op Plein 1944, bij de ingang van het Kronenburgerpark, bij het sportveld op de Waalkade en op het Koningsplein. Ook besteden we aandacht hieraan via onder andere social media. Op de website staat ook de inschrijfmogelijkheid voor twee workshops van Emancipator om het gesprek te leren voeren.