De mooie onderwaterwereld en Duikclub de Oost Nederlandse Duikers

Van onze redactie
8 maart 2023

Hoeveel weten we niet van onze fauna en flora boven water. Zo weinig weten we van de onderwaterwereld. Een fascinerende wereld met steeds een ander gezicht. Afhankelijk van temperatuur, stromend of stilstaand water, zoet of zout, seizoen en getijde, geeft het ieder moment van de dag een ander beeld.

 

Maar, je mag niet zomaar met een cilinder, zoals een duiktank wordt genoemd, het water inspringen. Je zult eerst een Open Water Scuba Diver-brevet (basisbrevet) moeten halen.

Dit brevet geeft je toegang tot 18 meter diepte met een buddy, in al de wateren waar de omstandigheden hetzelfde of beter zijn dan daar waar jij het geleerd hebt. MMM, laat we ff denken, Nederland, waar is het “slechter”? Zicht variërend van 3 tot 15 meter, 6 tot 22 graden Celsius. Uhh nee, de meeste sub- en tropische wateren zijn véél beter. Wat niet wegneemt dat ook de Nederlandse wateren hun charmes hebben en mooie dingen bieden.  Instructeur Jan Willem van Gelder: " Ik heb zelf al meer dan 1000 duiken gemaakt op de Groene Heuvels, maar toch zie ik steeds weer nieuwe dingen. Dit jaar zoetwater kwalletjes, nog nooit gezien, 1 cm groot, wit en heel fragiel."

"Bij onze vereniging kun je vanaf een introductie al je brevetten behalen tot en met instructeur. Daarna nog 2 extra erkenningen als opleider van de Instructeurs en eindverantwoordelijke voor de brevettering en examinering van de instructeurs. Een zogenaamde Instructeur-Trainer en Course Director. Deze heeft onze club allebei. Tevens als enige in Nederland ook een Course Director Trainer die de Course Directors mag kwalificeren en rekwalificeren. Verder 6 instructeurs en een First Aid Instructeur. Al met al een zeer ervaren staf, die op alle plekken in de wereld gedoken hebben.

We leiden op conform de Standards and Policies van NAUI (National Association of Underwater Instructors). Dit is een Amerikaanse organisatie, “not for profit”, die als oudste organisatie te boek staat, sinds 1960.

NAUI is echter zeer uitgebreid, vraagt ook alles te beheersen en niet na het 1 x gedaan te hebben een brevet. Maar beheerst. Dus als wij het nodig vinden gaan we gewoon door tot de cursist het beheerst, veiligheid staat voorop. Daarom leer je ook een aantal reddingsvaardigheden, als een bewusteloze duiker ophalen, slepen en beademen, kramp verwijderen enz. Je moet je buddy toch kunnen redden. Bij andere organisaties mag je een extra cursus er voor volgen.

Lage cursuskosten
Omdat wij als club geen winst maken en dit voor ons plezier doen, zijn de cursuskosten beduidend lager dan bij commerciële duikscholen (tussen de 30 tot 50% goedkoper). We hebben leden van alle organisaties in de club en hebben een clubhuis aan het water op de “Groene heuvels” met bar, toilet, douche en compressor (Parkeerplaats A) op de heuvel. In de maanden november tot en met mei zitten we in het zwembad de Plons in Beuningen. We maken diverse trips naar duiklocaties en andere activiteiten door het jaar. Leden betalen €100,- per jaar en kunnen voor een zeer laag tarief vullen. (ca 1,- per  cilinder) en gebruik maken van het zwembad gedurende 7 maanden en in de overige maanden van het clubhuis."

Wil je een prachtige ervaring meemaken, leer duiken en ontdek de onderwater wereld met al zijn schoonheid.

Kijk op www.duikcluboostnederland.nl of FB dcoostnederland of bel 06 5776 4602 info@duikcluboostnederland.nl


Dit bericht delen:

Advertenties