8 maart is Internationale Vrouwendag 2023 - 'Onbeperkt Leefbaar'

Van onze redactie
3 maart 2023

8 maart is Internationale Vrouwendag 2023, met als overkoepelend thema Onbeperkt Leefbaar. "Na tijden waarin de wereld nooit eerder zo gesloten heeft gevoeld, vragen we ons af of we in Nederland wel onbeperkt de straat op kunnen gaan; of we ons onbeperkt vrij kunnen voelen? Dat willen wij bereiken. Samen."

Op 8 maart 2023 kijken we terug naar waar we in Nederland vandaan komen, en wat er nog moet gebeuren om veilig de straat op te kunnen.

Kom op woensdag 8 maart naar Hubert Nijmegen, culturele broedplaats in de Hazenkamp, Sint Hubertusstraat 10.
Inloop vanaf 19.30 uur, programma tot + 22:30

Toegang gratis. Aanmelden gewenst via forms.gle/P9E2mTkv6wuvUgH17.

PROGRAMMA
19:30 inloop met muziek
20:00 start programma
20:05 video-interview met Bep Dijkhuizen, organisator eerste Heksennacht
20:25 In gesprek met Yana van der Sande en Judith Holzmann van Catcalls of Nimma
21:00-21:10 spoken word artist Niek met een ode aan de vrouw
21:15-21:45 spreker Samaneh Khademi, Iranian socioloog en mensenrechtenverdediger
21:45 afsluiting en borrel met dans van een Burlesque Dance Group

PRAKTISCHE INFORMATIE
Entree is gratis en we nodigen iedereen uit om mee te doen tijdens deze inspirerende avond.
De inloop begint rond 19.30 uur, er is beperkt plek dus graag even aanmelden.

Er zijn voldoende gratis parkeerplekken in de buurt van Hubert en ook is Hubert goed te bereiken met het openbaar vervoer. Het adres is: Sint Hubertusstraat 10.

OVER DE SPREKERS

Bep Dijkhuizen
Bep Dijkhuizen is een van de vrouwen die tijdens de tweede feministische golf erg actief was in Nijmegen. Gedurende deze tijd was Bep vrijwilliger bij het LAN, Lesbisch Archief Nijmegen. Samen met enkele andere vrijwilligers hebben zij de "Heksennacht" in Nijmegen geïnitieerd. Een beweging om de nacht terug te nemen en vrouwen weer het eigendom van de straat te laten voelen. In een tijd waarin feminisme een verhit debat was en nog steeds is. De heksennacht destijds draaide om het recht van vrouwen de straten te mogen bewandelen. Bewapend met fakkels, vlaggen en liederen maakte Bep Dijkhuizen zichzelf al in 1978 hard voor de rechten van de vrouw. Wat is hier vandaag de dag de impact van?

Samaneh Kademi
Samaneh Kademi is een Iraanse socioloog en mensenrechtenverdediger. Momenteel werkt ze als onderzoeker aan de Radboud Universiteit, waar ze zich richt op ondernemerschap en inclusie door vluchtelingen. Op wereldschaal heeft het afgelopen jaar ons met verwoestende tegenslagen voor vrouwenrechten achtergelaten: het staatsgeweld van de Iraanse regering tegen degenen die protesteerden voor vrouwenrechten, de omkering van het recht van vrouwen op een openbaar en academisch leven in Afghanistan.

Tijdens deze avond zal Samaneh vertellen over haar eigen ervaringen met protesteren in Iran. De nadruk zal liggen op het belang van feminisme in sociale bewegingen en wat de huidige staat van zelfzeggenschap voor vrouwen is. We nodigen iedereen deze avond uit om mee te denken wat dit betekent.

Yana van de Sande & Judith Holzmann van Catcalls of Nimma
Tijdens de avond zullen we een diepgaand gesprek voeren over de realiteit van feminisme anno nu. Yana van de Sande werkt op het gebied van AI. AI is vandaag de dag een door mannen gedomineerd veld. Dit brengt ook zijn eigen uitdagingen en een interessant perspectief met zich mee over wat het is om een ​​​​feministe te zijn op de werkvloer.

Judith Holzmann oprichter van JUUD, richt haarzelf op het creëren van veilige en toegankelijke omgevingen op de werkvloer. Dit doet ze door het geven van workshops en lezingen met de focus op inclusie in het huidige klimaat.

Yana en Judith zijn de vrouwen achter Catcalls of Nimma. Een maatschappelijke organisatie die zich richt op straatintimidatie in Nijmegen, geïnspireerd door de ChalkBack-beweging uit de Verenigde Staten. Via Instagram kan iedereen die te maken heeft gehad met een vorm van intimidatie, contact opnemen met het account. De vrouwen gaan dan naar de locatie van de ervaring en krijten deze ervaring op straat. Om de aandacht te vestigen op de verschillende ervaringen, delen ze het hele verhaal en daarmee de context op Instagram. Het idee is om op een ​​toegankelijke en hopelijk constructieve manier een ​​dialoog aan te gaan. Over verschillende grenzen en gelijke openbare ruimte.

Niek Trilsbeek
De avond wordt begeleid met een origineel stuk gemaakt door Niek Trilsbeek. Het zal een ode aan de vrouw zijn. Hier op straat, buiten en over de grenzen.

Niek Trilsbeek is een opkomende Spoken word-artiest uit Nijmegen. Ze richt zich op de kwetsbaarheid van vrouwelijkheid, volwassenheid en de kracht die daarin te vinden is. Terwijl ze gedurfde kritiek levert op hoe ons huidige sociale en politieke systeem omgaat met vrouwenrechten.


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024