Vrouwendag: data over zorg en carrière geven inzicht in ongelijkheid tussen mannen en vrouwen

Van onze redactie
3 maart 2023

Data over zaken als zorg, carrière of gezondheid geven meer duidelijkheid over waar ongelijkheid tussen mannen en vrouwen toe leidt, volgens hoogleraar ontwikkelingseconomie Natasha Wagner. Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, spreekt ze over haar onderzoek tijdens een programma van Radboud Women Professors Network. 

Op 8 maart organiseert Radboud Women Professors Network een programma met lezingen van vrouwelijke hoogleraren over hun onderzoek. Wagner zal spreken over moederschap, zorgtaken en carrière. Wagner zet de situatie van moeders op de arbeidsmarkt en de onbetaalde zorgtaken die zij verrichten in een breder perspectief. Als directeur van het Global Data Lab baseert Wagner zich op cijfers. Data helpen om de terugkerende problemen te zien.

Zo laat ze zien dat Nederlandse vrouwen procentueel het vaakst in deeltijd werken van heel Europa. Volgens Wagner komt dit doordat de werkomgeving vaak niet geschikt is voor werkende moeders. ‘Vrouwen voelen zich minder snel thuis op de werkvloer dan mannen. Ze kregen minder vaak promotie en worden minder snel aangenomen en lager beoordeeld in evaluaties’, somt de onderzoeker op.

Een ander structureel dat Wagner aanstipt is de spanning tussen moederschap en werk. Het combineren van ouderschap en het maken van carrière gaan lastig samen in een maatschappij waar de zorgtaken het vaakst op de vrouw worden afgeschoven. Per week zijn vrouwen gemiddeld 21 uur aan zorgtaken kwijt tegenover 11 uur per week voor mannen.

Een werkomgeving waar vrouwen opener kunnen zijn, helpt mannen eveneens. Het opent bovendien de deur naar een gelijkwaardiger verdeling van zorgtaken. Wagner: ‘Ik ken mannen die het niet prettig vinden om hun kinderen naar school te brengen omdat hun collega’s dan kunnen zien dat ze later op hun werk arriveren. Zowel vrouwen als mannen hebben baat bij een minder eenzijdig en strak beeld van hun rollen, op het werk én als ouder.’

Programma

10.30 uur: Lezing Markha Valenta, ‘Reinventing Global Feminisms in Fluid and Violent Times’ (Engelstalig), met aansluitende paneldiscussie

14.30 – 16.30 uur: Lezingen van drie vrouwelijke hoogleraren van de Radboud Universiteit en Radboudumc (nederlandstalig)

Maria van den Muijsenbergh over armoede en gezondheid
Laura van Niftrik over duurzame toepassing van Anammox-bacteriën binnen de stikstofproblematiek
Natasha Wagner over moederschap, zorgtaken en carriere

  • Voor het volledige programma en aanmelden ga je naar de agenda.


Dit bericht delen:

Advertenties