Fenne Saedt krijgt cultuurprijs Nijmegen

Van onze redactie
2 maart 2023

Fenne Saedt krijgt de Cultuurstimuleringsprijs Stad Nijmegen. Als spil van veel culturele initiatieven, exposities, schrijver en criticus maakt ze Nijmegen interessanter en leuker.

Uit het juryrapport: “Met de toekenning van de Stimuleringsprijs 2022 laten we zien dat wat Fenne Saedt in de afgelopen jaren neergezet en opgebouwd heeft, niet onopgemerkt is gebleven. Ze maakt cultureel Nijmegen mooier en interessanter; dat zien en dat voelen we. We hopen haar met deze prijs te stimuleren om verder uit te groeien en stappen te zetten die nog meer zuurstof geven aan de jonge geest van deze oude stad.”

Fenne Saedt is vooral bekend als initiatiefnemer en motor achter het kunstpodium RUIS in de Hertogstraat. In een paar jaar tijd heeft ze daar een oude kapsalon omgetoverd naar een art space waar veelal jonge kunstenaars de ruimte krijgen om te experimenteren en hun dromen waar kunnen maken. Ze biedt kunstenaars meer dan alleen een kunstpodium, ze zet zich in voor hun zichtbaarheid en biedt ze ruimte in het grote en open netwerk dat ze aanbiedt. Kunstenaars voelen aan dat haar commitment verder reikt dan de duur van een tentoonstelling. Dat maakt haar bijdrage aan talentontwikkeling zo waardevol. RUIS werd in korte tijd een magneet voor jonge kunstenaars.

Spil in de wereld van kunst
Naast RUIS zet Fenne Saedt zich ook in als curator, schrijver, criticus en moderator voor Expoplu / P-ost, Omstand en Collectie De Groen in Arnhem, de Biënnale Gelderland, Artez en het dynamische kunstmagazine Mister Motley. Zij is een bemiddelaar, kritisch en alert, verbaal goed onderlegd en zij weet daarmee kunstenaars en publiek in haar krachtenveld te binden. De kunstenaar en het maakproces staan daarin centraal en niet te vergeten ook het plezier én de aandacht voor een duurzame ontwikkeling van de kunstpraktijk. Dit maakt haar een spil in de wereld van de hedendaagse kunst in Nijmegen, de regio en ver daarbuiten.

Cultuurprijzen
Cultuur en cultuurmakers zijn belangrijk voor Nijmegen. De gemeente Nijmegen kent twee cultuurprijzen die worden uitgereikt om cultuur in de stad te stimuleren. De Karel de Grote Oeuvreprijs wordt toegekend voor het totale artistieke of culturele oeuvre van een levend kunstenaar, een groep kunstenaars of een cultureel ondernemer die van belang is/zijn voor de stad of voor het culturele veld van Nijmegen. De prijs wordt om de vier jaar toegekend en zal in 2024 weer worden toegekend.

De Cultuur Stimuleringsprijs Stad Nijmegen wordt toegekend aan een veelbelovend kunstenaar, kunstenaarsgroep of culturele organisatie voor een vernieuwende artistieke of culturele prestatie of een belangrijk product in de disciplines beeldende kunst & vormgeving, literatuur, theater, film, muziek, dans en nieuwe media. De prestatie of het product levert een bijdrage aan de vernieuwing van het culturele klimaat in Nijmegen. De uitreiking van de prijs, een geldbedrag van € 5.000,-, is tweejaarlijks. De adviescommissie Cultuurprijzen draagt Fenne Saedt voor als kandidaat voor de Cultuur Stimuleringsprijs Stad Nijmegen 2022.

Het juryrapport is samengesteld door de leden van de Adviescommissie Cultuurprijzen: Judit Hettema (voorzitter), Jan-Wieger van den Berg, Rocco Hueting, Mathieu Janssen en Steven van Teeseling. De prijs wordt later dit jaar uitgereikt.

Lees hier wie de eerdere gelauwerden waren.

Foto: Fenne Saedt hoort van wethouder cultuur Noël Vergunst dat ze de Cultuur Stimuleringsprijs Stad Nijmegen 2022 heeft gewonnen.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen