Hennepteelt in de wijk Zwanenveld bestraft

Tekst: Van onze redactie | Fotograaf: Lars Schwachöfer
24 februari 2023

Het Openbaar Ministerie heeft op 15 februari tijdens een themazitting over hennepteelt, tien verdachten uit de wijk Zwanenveld in Nijmegen voor de rechter gebracht. De rechter legde straffen op variërend van geldboetes en werkstraffen, tot enkele maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Eerder werden ook al twee verdachten uit deze wijk veroordeeld tot een werkstraf en een celstraf in verband met hennepteelt. Tevens werd geld dat met deze criminele activiteiten verdiend werd, teruggevorderd.

Tijdens het voorbereiden van een aantal zaken tegen verdachten van hennepteelt, viel op dat meerdere zaken zich in de wijk Zwanenveld in Nijmegen afspeelden. Daar bleek een flink aantal kwekerijen te zijn ontmanteld waarbij in een aantal gevallen de kruipruimte was uitgegraven. Zes verschillende zaken uit deze wijk zijn door het OM gebundeld op een themazitting. Het OM wil hiermee een duidelijk signaal afgeven: deze ondermijnende criminaliteit blijft niet ongezien en niet ongestraft. De zaken speelden tussen 2020 en 2022. De burgemeester heeft de woningen waar de kwekerijen werden ontdekt, destijds direct gesloten en een aantal verdachten is door de woningbouwvereniging uit hun huis gezet. De verdachten werden door de politie aangehouden en vorige week door het OM voor de rechter gebracht. 

 
De officier van justitie benadrukte tijdens de zitting de negatieve invloed die deze illegale praktijken hebben op de woonwijk: ”Door op grote schaal hennep te telen komt een groot crimineel element de wijk binnen. In de praktijk zien we dat dit een aanzuigende werking heeft, waardoor andere bewoners in de verleiding komen om zich in te laten met criminele activiteiten en te kiezen voor het ‘makkelijke geld’.” 
 
Ook de teamchef van politie Nijmegen-Zuid, Tanja Rosanow, benadrukt het gevaar van de verleiding: “Soms kan het verleidelijk zijn om ‘eenvoudig’ geld te verdienen. Criminelen hebben voor illegale activiteiten vaak de hulp nodig van ‘gewone burgers’. Zo’n voorbeeld is de hennepkweek in woningen. Doe je daaraan mee, dan neem je ook het risico.” 
 
De officier wees ook op de risico’s voor de samenleving: “De verdachten hebben bijgedragen aan het in stand houden van het illegale hennepcircuit. Los van wat het voor de wijk betekent, is algemeen bekend dat grootschalige hennepteelt en de organisatie daaromheen, grote nadelige gevolgen heeft voor de samenleving. Naast schade voor de volksgezondheid, zijn er vaak ook veiligheidsrisico’s door illegale stroomvoorziening. Dat laatste dupeert overigens ook nog eens de energieleverancier. Verdachten hebben zich op geen enkele wijze om deze risico’s bekommerd. Zij hebben slechts gehandeld uit eigen belang. Dit reken ik de verdachten zeer aan. “ 
 
Burgemeester Hubert Bruls roept inwoners op verdachte situaties te melden: “Dit vond plaats in Zwanenveld, maar het had ook een andere wijk kunnen zijn. Nijmegenaren en hun kinderen moeten thuis en in hun buurt veilig en prettig kunnen voelen. Maar hennepkwekerijen vormen een gevaar voor de omgeving. Er kan brand uitbreken, wateroverlast optreden, en drugshandel trekt types aan die bepaald gedrag, zoals intimidatie en bedreigingen, niet schuwen. Daarom heb ik in die periode ook tijdelijk woningen gesloten. Het is belangrijk dat we samen stevig tegen dit soort ondermijnende criminaliteit in de stad optreden. Dus mocht u verdachte zaken opmerken in uw buurt, meld het bij de politie of Meld Misdaad Anoniem.”

Dit bericht delen:

Advertenties