Is er nog toekomst voor het Knotsenburgse carnaval?

Tekst: van de redactie | Foto’s: GMVCNC / Knotsenburg
22 februari 2023

Knotsenburg, blief Knotsenburg!

Geen optocht meer maar een Ummegang, geen grootst Prinsentreffen maar een bescheiden ‘Veurdweilen’, een toenemende vergrijzing en steeds meer jeugd die kiest voor themafeestjes in omliggende dorpen. Komt het nog wel goed met Knotsenburg?

Dat Knotsenburg de vergelijking met Oeteldonk (Den Bosch) niet kan doorstaan is bekend, maar de vraag is of de Knotsenburgers daar wel op zitten te wachten. Knotsenburg is Knotsenburg en heeft haar eigen identiteit. En daar mag je wat van vinden en over ‘nuilen’, da’s Nimweegs en hoort er nou eenmaal bij. Maar is het dan echt zoveel leuker in Oeteldonk? Maar een manier om daarachter te komen, maandagochtend de trein van 11.57 uur naar Den Bosch en feesten maar!

Bij aankomst op het station was de sfeer opperbest, wat een gekkenhuis. Duizenden carnavalisten – althans in carnavalskleding uitgedoste feestgangers – met boerenkiel of zwarte jas met rood-wit-gele sjaal. Daar liep ik dan, duidelijk herkenbaar als Knotsenburger (groot embleem van Knotsenburg op de achterzijde van mijn jas), maar vreemd genoeg werd dat nauwelijks opgemerkt. Een enkeling, vaak met een onvervalst Randstedelijk accent, vroeg mij wel wat Knotsenburg betekende en maakte mij duidelijk dat het toch echt de bedoeling was dat je zo’n Bossche jas met dito sjaal droeg. Klonk niet echt inclusief, iets wat ze in Knotsenburg beter begrijpen.

Eerlijk is eerlijk, wat een feest! Samen met enkele andere afvallige Knotsenburgers de nodige biertjes op straat gedronken en genoten van het sfeertje. Het idee was al snel geboren om minstens 10 kroegen af te gaan, soort van ‘Ga Mee Van Café Naar Café’. De eerste kroeg ging nog goed (het was nog vroeg), maar gaandeweg de middag werd steeds duidelijker waarom een echte kroegentocht op maandag in Oeteldonk geen optie is. Het was meer een soort van overleven en elkaar in de gaten houden, wat een bizarre drukte. Overal lange rijen, overvolle straten waar je zomaar 20 minuten deed over 100 meter, wat een lol……

Na een uurtje hield ik het voor gezien en wenste de andere Knotsenburgers nog veel plezier toe, zo snel mogelijk terug naar Knotsenburg! Duurde nog zeker een half uur voordat ik het station bereikte, verplicht eenrichtingsverkeer en dwingende beveiligers die mij een andere richting opstuurden dan ik wilde, maar uiteindelijk lukte het mij om mijn trein te bereiken en in alle rust bij te komen van een middagje Oeteldonk.

Rond 16.30 uur was ik weer in Knotsenburg, wat een opluchting. En wat een feest, maar dan wel een toegankelijk feest waar iedere carnavalist welkom is en waar je nog echt van kroeg naar kroeg kunt. Het was de 22e editie van Ga Mee Van Café Naar Café (GMVCNC) en de organisatoren hadden het goed voor elkaar. De kroegen waren vol, maar niet te vol, een gezellige drukte en ook op straat veel reuring. Carnaval zoals het hoort te zijn, waar het niet uitmaakt wie je bent en/of hoe je eruitziet, laat staan welke jas je aan hebt! Café De Gezelligheid van de Feestplekkers maakte haar naam meer dan waar, daar weten ze als geen ander hoe een feestje gevierd moet worden. Het Marikenpaleis als start- en finishpunt van GMVCNC bruiste als vanouds en bij café Goossens was het weer genieten van echte onvervalste carnavalsmuziek, dat is kroegbaas Clé wel toevertrouwd.

Mijn conclusie? Knotsenburg, blijf vooral Knotsenburg! Stop met vergelijken, koester de kroegentocht op maandag en ga door op de ingeslagen weg. Tuurlijk, de Ummegang op zondag staat nog in de kinderschoenen en het concept moet verder uitgewerkt worden, maar daar heeft de verantwoordelijke Federatie ook nog een vol jaar de tijd voor, volgend jaar dus de echte lakmoesproef voor dit initiatief. Misschien een idee om de organisatoren van GMVCNC (St. Stevenskrupers) actief te betrekken bij de organisatie van de Ummegang? Als er één club is die bewezen heeft echt te snappen hoe ‘openbaar’ carnaval in elkaar steekt zijn het de Krupers wel, chapeau!                


Dit bericht delen:

Advertenties