Ruim 4,1 miljoen euro voor cultuur in Gelderland van VriendenLoterij

Van onze redactie | Fotocredits: Jurgen Jacob Lodder
21 februari 2023
Goed nieuws voor zeven Gelderse musea! Zij ontvangen ieder een schenking van de VriendenLoterij. Voor Museum 1627 betekent dit een bedrag van 489.000 euro voor de realisatie van een nieuw museum over de Tachtigjarige Oorlog. Samen met Museum Arnhem, Paleis Het Loo, Afrika Museum, het Nederlands Openluchtmuseum, De Bastei en het Kröller-Müller Museum ontvangen de Gelderse musea bij elkaar ruim 4,1 miljoen euro. In totaal kon de VriendenLoterij dankzij haar deelnemers over 2022 opgeteld een bedrag van € 134,8 miljoen schenken aan cultuur en welzijn in Nederland.  
 
Jonne Arnoldussen, managing director VriendenLoterij: ‘’Dankzij 1,1 miljoen deelnemers kan de VriendenLoterij een wezenlijke bijdrage leveren aan het behoud van cultureel erfgoed en het welzijn van mensen. We zijn ontzettend trots om een bijdrage te kunnen leveren aan de cultuursector in Gelderland en kijken uit naar de prachtige museumbezoeken, tentoonstellingen en evenementen in het komende jaar.’’  
 
Museum 1627 
Stichting Stadsmuseum Groenlo en Stichting Oude Calixtus slaan de handen ineen voor de ontwikkeling van een eigentijds museum over de Tachtigjarige Oorlog: Museum 1627. Dankzij de bijdrage van 489.000 euro van de VriendenLoterij is de volledige financiering voor het nieuwe museum in de oude Calixtuskerk rond. Voor de tentoonstelling worden, naast bruiklenen uit de collectie Visser van het Nationaal Militair Museum en Rijksmuseum Amsterdam, ook stukken van inwoners uit Groenlo zelf getoond. Veel inwoners hebben voorwerpen uit de Tachtigjarige Oorlog in hun tuin of in de directe omgeving van Groenlo gevonden die zij ter beschikking stellen aan het nieuwe museum. 
 
134,8 miljoen euro voor cultuur en welzijn in Nederland  
De VriendenLoterij viert wat het leven mooi maakt: onze verbondenheid met anderen en met onze kunst en cultuur. Dankzij 1,1 miljoen deelnemers kon de VriendenLoterij over 2022 opgeteld een bedrag van € 134,8 miljoen schenken aan 57 culturele partners en meer dan 3500 goede doelen, clubs en verenigingen.  

Dit bericht delen:

Advertenties