Podcastserie: “Het wás geen vergissingsbombardement”

Van onze redactie
20 februari 2023

Nijmeegse theatermaker en filmmaker maken samen podcast over het bombardement op Nijmegen.

Op 22 februari 1944 werd Nijmegen gebombardeerd door Amerikaanse vliegtuigen. In een paar minuten tijd vielen er meer dan 200 Amerikaanse bommen op de stad. Een groot deel van het historische centrum werd weggevaagd en er vielen bijna 800 doden. Na de watersnoodramp uit 1953 is het bombardement op Nijmegen één van de grootste humanitaire rampen van Nederland.

Dit jaar is het 79 jaar geleden dat de bommen vielen. De generatie die het bombardement zelf meemaakte, de ooggetuigen, sterft langzaam uit. Om ervoor te zorgen dat hun verhalen niet met hen sterven, besloten theatermaker Annigje de Winter en filmmaker Sonja Willems, hun verhalen vast te leggen in een driedelige podcastserie, ‘Het Bombardement op Nijmegen’.

‘Het Bombardement op Nijmegen’ vertelt in drie afleveringen van circa 30 minuten het verhaal van het Nijmeegse bombardement aan de hand van persoonlijke verhalen van ooggetuigen. Addy Hendriks-Gerrits, Ria Roozendaal-Martens, Frans Verheijen en Hanny Schoonwater-Schell, allemaal hebben zij hun eigen verhaal over het bombardement. Historicus Joost Rosendaal, verbonden aan de Radboud Universiteit, plaatst hun persoonlijke verhalen in de historische context.

Een van de dingen die Willems en de Winter wilden uitzoeken in de podcast is wat er nu precies misging op die fatale 22ste februari in 1944. Was het een vergissing? Zagen de Amerikanen Nijmegen aan voor de Duitse stad Kleve? Of steekt de waarheid toch ingewikkelder in elkaar?
Joost Rosendaal; “Het bombardement op Nijmegen wordt vaak een vergissingsbombardement genoemd. Maar het was geen vergissing. Het was een doelbewust bombardement op het spoorwegemplacement van Nijmegen.”

Sonja Willems; “Mijn eigen vader maakte het bombardement mee en elke keer als wij erover praten voel ik zijn frustratie over dat woordje vergissing. Een van onze doelen was om recht te doen aan al die Nijmegenaren die het bombardement zelf hebben meegemaakt. Voor hen is het belangrijk dat deze gebeurtenis de aandacht krijgt die het verdient, ook op nationale schaal.”

Annigje de Winter; “Het was zo’n waardevolle kans dat wij de verhalen van de mensen die het bombardement zelf meemaakten, mochten vastleggen en in een nieuwe vorm gieten en op deze manier bewaren voor de toekomst. Ik was erg onder de indruk van de levenslust en positiviteit van de mensen die wij hebben geïnterviewd”

‘Het bombardement op Nijmegen’ is vanaf 22 februari te beluisteren op verschillende podcastkanalen zoals Spotify en Apple podcast. Na 22 februari wordt de serie aangevuld met een luistertoer langs verschillende Nijmeegse locaties, zoals verzorgingstehuizen, wijkcentra en scholen. Ook wordt er gewerkt aan educatief lesmateriaal voor het primair en voortgezet onderwijs. Voor meer informatie over de podcast, de luistertoer en het lesmateriaal kunt u terecht op www.bombardementnijmegen.nl.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen