Het bombardement: een Moment van Leven, van Hoop op dinsdag 21 februari

Van onze redactie
19 februari 2023

Weer stilstaan bij de verwoeste dromen van de bombardementslachtoffers 

Ruim 350 zangers, muzikanten, vertellers en dichters creëren samen op de avond van 21 februari vanaf 19 uur in de Molenstraatskerk en de Stevenskerk in Nijmegen ruim twee uur lang opnieuw een moment van leven, een moment van hoop op een mooie toekomst. Zij staan aan de vooravond van de herdenking van het bombardement op Nijmegen van 22 februari 1944 met hun muziek en woorden stil bij de verwoeste dromen van de vele slachtoffers van deze oorlogsramp. Dromen die we nooit moeten vergeten. 

In 2019 werd voor het eerst zo’n moment van leven in de binnenstad gecreëerd. Toen vooral op straat, nu dus in de twee kerken. Al staan op de brandgrens van het bombardement in het centrum ditmaal op een zestal plekken ook informatiezuilen met verhalen over de stadspijn door de oorlog. Tevens wordt op deze avond stil gestaan bij de steun die Nijmegen na de oorlog kreeg uit vele steden, ook uit het buitenland. De getoonde solidariteit was destijds enorm. Foto’s en teksten op de zuilen laten daarom ook de kracht van de wederopbouw van Nijmegen na de oorlog zien. De waargemaakte droom van een nieuw Nijmegen.

Vertellers van Gilde Nijmegen staan die 21e februari 's avonds op een zestal locaties - van Plein 1944, tot Ganzenheuvel en Marikenstraat - buiten klaar om te vertellen over hoe in 23 seconden het stadshart werd weggevaagd evenals de dromen van achthonderd omgekomen Nijmegenaren. Vele duizenden Nijmegenaren voelden de pijn van het bombardement hun hele leven. 

Bij de markeringen van de brandgrens in de binnenstad staan overal lichtjes die avond en hardlopers lopen met lichtlantaarns door het centrum vanaf het station. In de Molenstraatskerk en in de bibliotheek aan de Mariënburg is vanaf de 21e februari ook veertien dagen een expositie over de pijn van het bombardement, de solidariteit die Nijmegen ontving en de wederopbouw.

Verbinding met Oekraïne
Met dit Moment van Hoop willen de organisatoren - brandgrens024.nl, het 4&5 mei comité en Gilde Nijmegen, stichting Wederopbouwstad Nijmegen, werkgroep oorlogsdoden Nijmegen - tevens verbinding leggen met de waanzinnige oorlog in Oekraïne. Honderden Oekraïners hebben in Nijmegen een tijdelijk thuis gevonden na hun vlucht. Ook zij blijven ondanks het dagelijks geweld in hun thuisland dromen van een nieuwe toekomst. De avond van 21 februari met deelname van acht (gemengde) koren, twee troubadours, een ensemble oude muziek en elf dichters moet ook hen weer kracht geven. De hoop op nieuw leven, een mooie toekomst mag immers nooit opgegeven worden.

Het is die 21 februari net als 79 jaar geleden carnaval. Destijds troffen de bommen ook carnavalvierders die juist in Nijmegen even afleiding wilden zoeken van de  oorlogsellende. De klokken van de Stevenskerk zullen even voor zeven uur het moment van hoop inluiden.

Het programma in de twee kerken tussen 19.00 en 21.30 uur kent de volgende deelnemers:

De koren Nijmeegs Mannenkoor, het Wereldmuziekkoor , Ex Falso, Good Company,  Saudade, Cantus Obliquus, Hatikwa, Revolt Vocal Group, Cantemus.

De troubadours Dirk-Wim in 't Hof, Karel Bosman

Ensemble Oude Muziek Casulana 

Stadsorganist Jetty Podt

Dichters, vertellers stadsdichter Heidi Koren, campusdichter Derk Wijkamp, Qader Shafiq, Marcel Rözer, Rosanne de Boer, Yildiz Gies, Linda Vogelesang, Pauline Jansen, Gaiane Abrahamiam, Rob Jaspers, Marijke Hanegraaf.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen