Fotografie-expositie van Roselien Hassing: 'Er is / Is er'

Van onze redactie
25 februari 2023

Er is / Is er heet de tentoonstelling van werk van analoog fotograaf Roselien Hassing die op 3 maart 2023 opent bij ZaadeL Makerij. De in Nijmegen woonachtige Hassing (Oldenzaal 1993) exposeert een tiental kleurenfoto’s waarin zij zowel de wereld om haar heen als die in haar zelf vastlegt.

Met haar fotografie keert zij van buiten naar binnen en bevraagt zij of wat zij ziet er ook werkelijk is. Bestaat het echt of alleen in haar hoofd? In haar foto’s houdt Hassing tijd en ruimte, kleur en beweging vast. Stuk voor stuk zijn het schilderijen van licht waarin haar gevoel en de ervaring van de beschouwer beeldbepalend zijn. Na een Artist in Residence in Noorwegen zoekt Hassing nu in Nijmegen verdieping van haar kunstenaarschap.

Artistieke ontwikkeling
In 2017 studeerde Roselien Hassing af op Fine Art aan de AKI ArtEZ Academie voor Art & Design in Enschede. Zij kreeg direct de SBK-Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs, exposeerde veelvuldig en verbleef in 2021 in het Halsnøy Kloster in Noorwegen voor een Artist in Residence. Van het Fondskwadraat ontving zij vorig jaar een beurs voor het maken van een solotentoonstelling. Met haar huidige studie Continentale Filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen weet zij haar kunstenaarschap te intensiveren.

Analoog fotomateriaal
In de beslotenheid van de donkere kamer experimenteert Hassing met de mogelijkheden van analoog fotomateriaal. Het geeft haar de juiste handvaten om een goede fotografische representatie te maken van de buitenwereld. Hassing combineert het chemische en natuurkundige proces van de fotografie met haar intuïtie: kleine wijzigingen in het technische procedé hebben grote effecten op het uiteindelijke resultaat, waarbij Hassings gevoel het belangrijkste criterium is.

Waarheid?
In haar fotografie – de ene keer herkenbaar, de andere keer abstract – lijkt Hassing een afdruk van de werkelijkheid te maken. Toch is het voor haar niet belangrijk wat zij fotografeert; het gaat haar juist om de emotie die ze oproept bij degene die haar werk ziet. Met haar foto’s verkent zij de scheidslijn tussen werkelijkheid en illusie. Geven ze weer wat Hassing daadwerkelijk heeft gezien? Of vertellen ze een andere waarheid? Misschien die van haarzelf? Of toch die van de beschouwer?

Opening & ZaadeL-borrel 3 maart 2023
Op 3 maart 2023 opent de tentoonstelling Er is / Is er – Fotografie van Roselien Hassing. Na de inloop is er om 17.30 uur een welkom van Ingeborg Laninga, eigenaar van ZaadeL Makerij, en draagt kunsthistoricus Karin van Lieverloo haar reflectie op het werk van Hassing voor. Daarna is de ruimte voor inspirerende ontmoetingen en overpeinzingen bij de tweemaandelijkse ZaadeL-borrel voor makers, kijkers en dromers.

Tentoonstelling Er is / Is er - Fotografie van Roselien Hassing
ZaadeL Makerij, Coehoornstraat 71, Nijmegen
3 maart t/m 5 mei 2023
Dinsdag t/m zaterdag van 10:00 – 17:00 uur en op donderdag tot 20:00 uur

Opening: 3 maart 2023 / Vanaf 17.00 uur inloop met welkomstdrankje / 17.30 uur welkom door Ingeborg Laninga en bespiegeling door Karin van Lieverloo / ZaadeL-borrel voor makers, kijkers en dromers / Entree gratis

Workshop Cyanotype o.l.v. Roselien Hassing
ZaadeL Makerij, Coehoornstraat 71, Nijmegen
21 april 2023, 14.00 – 16.30 uur
22 april 2023, 10.00-12.30 uur
€32,50 incl. materiaal, koffie en thee
Inschrijven via info@zaadel.nl of 06 55816165 of kijk op www.zaadel.nl/zaterdag-workshops-tekenen-en-schilderen

Kunst op de Kast
Kunst verrast, kunst verbindt. Dat is het motto van de exposities bij ZaadeL Makerij, een creatieve broedplaats in het centrum van Nijmegen waar veel moois te maken en te zien is. Het tentoonstellingsproject Kunst op de Kast, een samenwerking van cultureel ondernemer Ingeborg Laninga en kunsthistoricus Karin van Lieverloo, geeft ruimte aan de ontmoeting met kunst en kunstenaars. Om de twee maanden presenteert Kunst op de Kast een kunstenaar die opvalt door zijn of haar artistieke ideeën, inspirerende werk of bijzondere verhaal. Op een kast in het hart van ZaadeL Makerij, te midden van de bedrijvigheid van atelier, winkel, werkplaats, kapper en nailartstudio, maken bezoekers kennis met de kracht en het effect van uiteenlopende kunstuitingen. Kunst op de Kast verwondert, geeft te denken, laat genieten. En Laninga en Van Lieverloo zijn nieuwsgierig naar wat het in beweging zet.

ZaadeL Makerij
ZaadeL Makerij is één groot atelier. Met een cursusruimte voor teken- en schilderlessen, een metaalwerkplaats, een kniphoek voor haar & styling en een nailartstudio. Ook vind je er kunst, design & mode van (lokale) ontwerpers en vintage- en tweedehands kwaliteitskleding. Vanuit verschillende creatieve disciplines wil ZaadeL Makerij de wereld een klein beetje mooier maken. Kunst is hierbij een verbindende factor. Ingeborg Laninga is de eigenaar en oprichter van ZaadeL Makerij en initiator van Kunst op de Kast. Sinds 2013 zoekt zij expliciet de samenwerking met collega-kunstenaars en kunstliefhebbers, waaruit steeds nieuwe ideeën en projecten ontstaan.

KaaT | Kunst & teksT
Karin van Lieverloo is kunsthistoricus, auteur en tentoonstellingsmaker. Zij maakt exposities en schrijft en spreekt over kunst. Woord en beeld brengt zij samen om een beroep te doen op één van de belangrijkste menselijke vermogens: de verwondering. Elke editie van Kunst op de Kast schrijft zij een column als neerslag van haar toespraak tijdens de vrijdagmiddag-openingsborrel.

roselienhassing.com - www.zaadel.nl- www.kaatkunstentekst.nl


Dit bericht delen:

Advertenties