Terug naar het Paradijs

Van onze redactie | Foto: Timusu via Pixabay
16 februari 2023

In Nijmegen is men niet onbekend met de term ‘Waalhalla’. De woordspeling met de term ‘Walhalla’ is om drie redenen zeer spitsvondig: het betreft een paradijs – in dit geval voor skaters – in een overdekte hal gelegen aan de Waal.

Maar of de Nijmegenaar volledig bekend is met de oorspronkelijke term valt te bezien. Daarom deze spoedcursus: Walhalla betekent letterlijk Zaal (halla) voor de Gevallenen (wal). In de Noordse mythologie was het een speciale hemel, bestemd voor gesneuvelden in de strijd. Voor Vikingstrijders de hoogst haalbare eer. Volgens de Vikingen was het Walhalla het rijk van de god Odin alwaar zij door de krijgsmaagden, de Walkuren, heen werden gebracht. Hier werden ze onthaald met varkensvlees en honingwijn. Afgezonderd van de laatste twee details kent een andere stroming ook dit vooruitzicht. En terwijl ik dit typ, vind ik het bijzonder vrouwonvriendelijk klinken. Maar goed, als atheïst zal ik het me ook niet te veel aantrekken.

Wonderlijk is het dat de mens een hemel in het vooruitzicht moet hebben om het leven op aarde draaglijk te maken. Dat je zelfs moordend dat vredige eindstation kunt bereiken, is op zijn zachtst gezegd merkwaardig te noemen. Je zou dan juist verwachten dat je voor een enkeltje hel in aanmerking zou komen. Die plek is er volgens de Noordse mythologie ook, genaamd Niflhel, geleid door de godin met de ‘uiterst originele’ naam Hel. Deze plek is echter bestemd voor alle natuurlijk gestorvenen en onvergelijkbaar met de ‘hell as we know it’. Het woord ‘hel’ komt in dit geval van het oer-Germaanse woord ‘haljæ’, wat simpelweg dodenrijk of onderwereld betekent. Hell yeah! Weer wat geleerd.

Daar waar de Vikingstrijders al vechtend hun einddoel bereikten en in de Bijbelse hel de vuren rijkelijk branden, is in het boeddhisme het hoofddoel juist uitgedoofd te raken. Het einde van begeerte, haat en onwetendheid, ook wel Nirvana genoemd. De ultieme verlossing van het menselijk lijden en bevrijding van de karmische cyclus. In tegenstelling tot hemel en hel, is Nirvana geen fysieke plaats, maar een innerlijke transformatie te bereiken door meditatie, morele deugden en de verwerping van illusies.

De term kreeg onder andere meer bekendheid in de jaren ‘90, toen de uiterst populaire grungeband Nirvana werd opgericht. Helaas hebben we niet lang van deze band kunnen genieten, omdat de leadzanger en oprichter van de band, Kurt Cobain, zichzelf voortijdig van het menselijk lijden verloste. Niettemin heeft men in Nederland verschillende malen live van hen mogen genieten. Een van deze optredens moest zelfs vanwege het plotselinge succes van hun tweede studioalbum Nevermind van De Melkweg uitwijken naar de grotere poptempel Paradiso, het van oorsprong ‘Cosmische Ontspanningscentrum’ van de hippies. En daarmee is de cirkel rond.

Het Paradijs blijft de mens tot de verbeelding spreken. Spijtig is dat men het hier op aarde niet lijkt te kunnen vinden. Nijmegenaar Sinan Can ging ernaar op zoek tijdens een nieuwe ontdekkingstocht door het Midden-Oosten waarbij de mythische rivier de Eufraat werd gevolgd op zoek naar de mooiste landschappen, de meest kleurrijke mensen en verborgen schatten. En hij vond het. Helaas heeft het vreselijke noodlot toegeslagen en is het Paradijs door de verschrikkelijke aardbeving verworden tot een hel op aarde. Daarom deze oproep aan eenieder die het kan missen en het nog niet heeft gedaan, ook een bijdrage te leveren via Giro555.

Een betrokken Nijmeegse in 555 woorden


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024