Maandag poortacties bij NXP Nijmegen

Van onze redactie
7 november 2013

CNV Vakmensen voert maandagochtend 10 november actie aan de poort van NXP in Nijmegen. "De werknemers zitten inmiddels anderhalf jaar zonder cao", zegt CNV-bestuurder Arthur Bot. "Daar moet snel verandering in komen. De NXP'ers zijn zo langzamerhand de stiefkindjes in de metalektro, terwijl het bedrijf draait als een speer."

Chipsfabrikant NXP was in 2006 nog onderdeel van Philips en viel daarmee ook onder de Philips-cao. "Na de verzelfstandiging leek het ons logisch dat NXP zou aansluiten bij de cao metalektro", zegt Bot. "Maar nee, NXP wilde graag een eigen bedrijfscao. Dat is onvoldoende van de grond gekomen. Sinds april 2012 is er helemaal niks: geen goede eigen cao én geen aansluiting bij een landelijke cao."  

Vergelijking met Philips en metalektro  

CNV Vakmensen heeft berekend wat er sinds 2006 met de lonen is gebeurd. Bot: "De NXP-werknemers lopen - over die periode van zes jaar - inmiddels 5 procent achter op de loonsverhoging bij Philips en in de metalektro. En dan rekenen we de loonsverhogingen in de nieuwe cao metalektro, 4,2 procent in de komende periode, nog niet eens mee. Ook bij Philips is recent weer een stevige loonsverhoging afgesproken. Het wordt hoog tijd dat NXP zijn verantwoordelijkheid neemt en een redelijke cao met ons afspreekt."

Frustratie

De laatste loonsverhoging bij NXP (1 procent) dateert van begin 2013. "Dat heeft het bedrijf zelf maar bedacht, zonder dat er een cao was", zegt Bot. "Intussen draait NXP geweldig goed, het aandeel heeft nog nooit zo hoog gestaan. Maar de werknemers krijgen daar geen financiële waardering voor terug, met uitzondering van een deel van het middenkader en hogere kader. Die krijgen nota bene bonussen en aandelenpakketten! De rest van de werknemers krijgt niets, omdat volgens NXP de targets niet zijn gehaald. Die targets zijn bij de werknemers echter niet bekend, NXP doet daar heel mistig over. De frustratie daarover is groot."

Second opinion

Maar het gaat de werknemers niet alleen om de achterblijvende loonsverhoging, zegt Bot. "NXP schermt met onderzoeken onder werknemers, waaruit zou blijken dat ze heel tevreden zijn. Maar die onderzoeken zijn nogal eenzijdig ingericht. Om te beginnen mogen werknemers die op de ontslaglijst staan, niet meedoen. En onderwerpen die tricky zijn, worden uit het onderzoek gehouden. Bijvoorbeeld het beleid rond bonussen, waar 80 procent van de werknemers niet van profiteert. Daarover wordt in het onderzoek niets gevraagd - zo slim zijn ze bij NXP wel. Kortom, die zogenaamde tevredenheid betekent weinig. We hebben besloten dat we binnenkort opnieuw zelf een onderzoek gaan houden, een second opinion. Ik weet nu al dat dat een heel ander beeld gaat opleveren."

Gesprek met NXP

Op 26 november heeft Bot weer een gesprek met NXP over het cao-proces. NXP Nederland heeft ongeveer 2.500 werknemers in dienst.


Dit bericht delen:

Advertenties