Tentoonstelling: ‘Arie van de Giessen - Van Neerbosscher tot expressionist’

Van onze redactie
16 februari 2023

In het Van ’t Lindenhoutmuseum aan de Scherpenkampweg 58 in Neerbosch/Nijmegen is een nieuwe tentoonstelling te zien met werken van aquarellist, schilder en tekenaar Arie van de Giessen (1896-1950). Van de Giessen verbleef enkele jaren in de Weesinrichting Neerbosch, waar tegenwoordig het museum is gevestigd. Later ging hij in Gent naar de Kunstacademie en kwam hij in contact met de Vlaamse expressionisten. Hun invloed is te zien in zijn werk.

Foto: Christus als Koning, door Arie van de Giessen, 1947, fotocredit Galerie St-John, Gent

Arie bleef tot 1918 in Nederland, vanwege het uitbreken van de oorlog en het vervullen van zijn dienstplicht. Na de oorlog keerde hij terug naar Gent. Arie volgde er lessen aan de Academie voor Schone Kunsten van 1924 tot 1927 en raakte goed bevriend met de Gentse schilder en graficus Charles René Callewaert (1893-1936). Deze was sinds 1926 docent aan de Gentse Academie. Callewaert werd de artistieke en literaire mentor van Arie Van de Giessen. De aankoop van een boot en het zeilen lokten Arie echter geregeld weg van de Gentse kunstwereld.

Vlaams expressionisme
In de winter van 1928-1929 trok Arie met zijn boot naar Parijs. Hij volgde er lessen aan de Académie Ranson en aan de Grande Chaumière. Bij zijn terugkeer naar Gent werd hij goed bevriend met Frits Van den Berghe (1883-1939), die hij als zijn leermeester beschouwde. De contacten met de Parijse kunstwereld en de gesprekken met Van den Berghe doen Van de Giessen resoluut kiezen voor een moderne en persoonlijke uitwerking van het Vlaamse expressionisme. Ook de invloedrijke Paul Haesaerts en artiest Gust de Smet werden zijn vrienden en deden Arie besluiten meer tijd door te brengen in Sint-Martens-Latem en Deurle in de jaren 1932 en 1934.

De tentoongestelde werken komen uit de collectie van Galerie St. John in Gent. Meer informatie kun je vinden op de website van Galerie St. John: www.st-john.be.

‘Arie van de Giessen – Van Neerbosscher tot expressionist’ is te zien tijdens reguliere openingstijden. Toegang tot het museum is gratis met een Museumkaart. Bekijk de website van het museum voor actuele openingstijden.

Foto: De Steekvogel, door Arie van de Giessen, 1949,  fotocredit Galerie St-John, Gent


Dit bericht delen:

Advertenties