Uitdeelactie: gratis boompjes en struikjes op 25 februari

Van onze redactie
15 februari 2023

Op zaterdagochtend 25 februari delen Meer Bomen Nu, woningcorporatie Talis en Operatie Steenbreek jonge boompjes en struikjes uit. Om Nijmegen zo weer een stukje groener te maken. Van 10 tot 13 uur kun je de zaailingen ophalen bij de modelwoning van Talis in de Ligusterstraat 19 (Jerusalembuurt). Wees er snel bij want op is op!

Meer Bomen Nu verzamelt ‘ongewenste’ zaailingen (jonge boompjes en struiken) en deelt deze vervolgens gratis uit aan iedereen die ze wil hebben. De zaailingen staan bijvoorbeeld te dicht bij het pad in een bos of staan te dicht op elkaar waardoor ze in de verdrukking komen. Deze zaailingen zouden het op die plek niet overleven.  Door ze te verzamelen en weer uit te delen, krijgen de jonge boompjes en struiken een kans om elders volwassen te worden. Ze worden dus verplaatst van kansarme gebieden naar kansrijke gebieden.

Meer Bomen Nu deelt verschillende soorten boompjes uit waaronder de berk; deze groeit snel en wordt niet al te hoog. De struikjes die zijn af te halen zijn onder andere de lijsterbes en kardinaalsmuts, beide geliefde vogel- en vlinderstruiken met zowel bloemen als besjes. Kom gezellig langs maar wees er snel bij, want op is op!

Tip bij het ophalen
Om te voorkomen dat de wortels uitdrogen, raden we aan een plastic zak mee te nemen waar je de boompjes en struikjes in kunt vervoeren. De zaailingen zijn tussen de 50 centimeter 1.40 meter en zijn niet zwaar. Dus gemakkelijk mee te nemen (ook op de fiets). Je ontvangt ter plekke meer informatie over de bomen en struiken en over de beste manier om ze te planten.

Samen voor een groene stad
Steenbreek Nijmegen en Talis ondersteunen deze actie van harte. Iedereen is nodig om de stad groener en daarmee leefbaarder te maken, aldus Steenbreek. Zeker met het oog op de zomers die heter worden en het vaker voorkomen van heftige hoosbuien. Groen helpt bij verkoeling en bij het opvangen van regenwater. Talis wil juist in de Jerusalembuurt het jonge groen uitdelen: de bewoners hebben een pittige tijd achter de rug met de renovatie van hun woning. Met meer groen in de tuin kunnen ze het helemaal ‘af’ maken.

Over Meer Bomen Nu:
Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda, bedacht door Stichting MEERGroen en op de kaart gezet met Caring Farmers. Meer Bomen Nu verzamelt overdadige zaailingen uit natuurgebieden die op een kansarme plek staan. Ze krijgen te weinig licht of staan te dicht bij het pad en worden zo gemaaid. Door deze met vrijwilligers uit te scheppen en te stekken kunnen we versnelt Nederland vergroenen. Dit jaar ondervindt de campagne overweldigende bijval van provincies, gemeenten en bedrijfsleven. Samen (ver)planten we één miljoen bomen voor klimaat en biodiversiteit.

Meer informatie is te vinden op www.meerbomen.nu of u kunt terecht bij de regio coördinator van Gelderland, Elsemarieke Spriensma: gelderland@meerbomen.nu

Over Operatie Steenbreek:
In een groene omgeving kan het regenwater bij hoosbuien gemakkelijk wegzakken in de grond. Daarmee voorkomen we dat het riool wordt overbelast én voorkomen we ondergelopen kelders en natte voeten. Bovendien zorgen bomen en struiken ervoor dat het koeler blijft in de zomer. Want stenen warmen op en houden de hitte lang vast. En een groene omgeving is een paradijs voor vogels en vlinders. Daarom zegt Operatie Steenbreek: Stenen eruit, groen erin!

Meer informatie: www.steenbreeknijmegen.nl

De campagne Operatie Steenbreek Nijmegen wordt gevoerd vanuit De Bastei. Voor meer informatie kunt u terecht bij campagneleiders Ingrid Kerkvliet, ingrid.kerkvliet@debastei.nl, tel: 06-11293445.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen