Hofbal verbindt ondernemers met Knotsenburg

Van onze redactie | Foto: JPS Media
15 februari 2023

Al jaren officieuze start van Knotsenburgs carnaval

"Het Hofbal heeft bij velen een haast mythische status: van het grootste gala evenement in de wijde regio tot het poenerige feestje van een grote groep ondernemers die weinig hebben met het Nijmeegse carnaval. Zoals altijd is dit alles helemaal waar, maar aan de andere kant ook ver bezijden de waarheid.

Het feest is tientallen jaren geleden op de kaart gezet door een groep mensen uit het maatschappelijk en ondernemend Nijmegen; van Maarten Versteeghen tot Ger Leenders, van Johan Klomp tot Frans Hendriks. Tot op het bot echte Nimwegenaren, en velen ook echte Knotsenburgers met een (h)echt carnavalshart.

Het Hofbal wordt al lange tijd gezien als de officieuze start van het Knotsenburgse carnaval. Al voor de 29e keer, maar eigenlijk de 31e vanwege bekende redenen de afgelopen jaren, organiseert een zeer select clubje Hofraadleden een spetterende avond die wordt begonnen met een VIP-diner voor 280 genodigden, sponsoren en Hofraadfamilie. Hierna wordt de grote zaal omgetoverd tot een adembenemend gala-zaal waar vanaf 21 uur het dak eraf gaat voor zo’n 1500 sjiek verklede gasten, waaronder erg veel Knotsenburgers uit het Nimweegse carnaval. Zij hebben hun contacten binnen de sponsorende ondernemers aangesproken en zijn zo de gelukkigen die ook dit keer het gala bij kunnen wonen. Vaak zijn deze contacten weer de opmaat voor een samenwerking tussen ondernemend Nijmegen en carnavalvierend Knotsenburg. Want juist dát is het doel van het Hofbal: het verbinden van ondernemend en maatschappelijk Nijmegen met het carnaval in Knotsenburg.

Deze verbinding zorgt vaak voor financiële ondersteuning voor verenigingen, voor carnavalsevenementen, maar ook voor contacten met bijvoorbeeld de gemeentepolitiek, met instellingen in de zorg of onderwijs. Deze contacten monden dan weer uit in gezamenlijke activiteiten op het gebied van carnaval, maar ook bijvoorbeeld goede doelen die vanuit het carnaval ondersteund worden.

Vele jaren is de organisatie van het Hofbal in handen geweest van Maarten Versteeghen, Johan Klomp en Stasiu Teunissen als President-Voorzitter van de Hofraad (officieel Stichting Club van 111), sinds 2020 voer ik de Hofraad en Hofraadfamilie aan. Het is een eer dit te mogen doen met een hechte groep vooraanstaande Nijmegenaren die vaak al vele jaren meedraaien in het Nijmeegse. Die ervaring en contacten maakt het een feest om met deze familieleden het Hofbal elk jaar weer opnieuw op de kaart te zetten en te bouwen aan een sterke plek binnen de tradities van het Knotsenburgse carnaval.

Want we blijven bouwen: het Hofbal is nooit ‘af’ want het kan altijd beter. Elk jaar proberen we een mooier galafeest neer te zetten wat meestal ook lukt, hoewel we elk jaar weer punten vinden die beter of anders moeten. Dit alles kan alleen maar gedaan worden met de steun van de vele (Nijmeegse) sponsoren die vaak al vele jaren trouw sponsoren en dit alles mogelijk maken. Ik verwijs graag naar onze website www.hofbal.nl om te kijken wie het Hofbal mogelijk maken dit jaar. Ik wil dit podium dan ook graag gebruiken om al onze sponsoren te danken voor hun bijdrage en wens hun allemaal alle goeds op alle vlakken, voor vele jaren die nog komen in de samenwerking met de Hofraad.

Ter afsluiting wil ik aan alle medewerkers en vrijwilligers binnen Knotsenburg mijn bewondering en dank uitspreken voor de vele uren die zij steken in dit mooie feest door het hele jaar heen en tijdens het carnavalsseizoen. Vele uren per week worden gestoken in het mogelijk maken van zittingsavonden, acts en sketches, optochten, sociale avonden, jeugdcarnaval, stadscarnaval, besturen van verenigingen en de FOCN. Alleen door hen en de nodige samenwerking, kan het Knotsenburgse carnaval zo uniek en mooi zijn. Als de Hofraad met het Hofbal daar een steentje aan kan bijdragen dan ben ik, en met mij mijn Hofraadfamilie, een zeer gelukkige Knotsenburger en Nimwegenuir!

Alaaf!"

Paul Tjallinks
President-Voorzitter


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen