Knotsenburgse carnavalsmis viert 33-jarig jubileum

Van onze redactie | Archieffoto’s: Chrisje Staal
14 februari 2023

Opbrengst collecte voor Amalia kinderziekenhuis Radboudumc

Zondag 19 februari gaat weer een grote stoet carnavalisten en andere belangstellenden naar de Petrus Canisiuskerk in de Molenstraat (Molenstraatkerk), om daar gezamenlijk vanaf 11 minuten vóór 11.00 uur de inwijding van het Knotsenburgse carnaval te vieren.

Voorafgaand aan de carnavalsmis is er een intocht met het Gilde van St. Antonius Abt uit Mook, vaandel en vlaggendragers van de Knotsenburgse verenigingen en natuurlijk ook de beide Prinsen van het Nimweegs Carnaval.

Het is een bijzondere traditie geworden om op carnavalszondag het feest met een eucharistieviering te openen. Dit keer zelfs een carnavalesk jubileum, de 33e Carnavalsmis in Knotsenburg en alweer de 26e keer in deze prachtige kerk, die ook nu weer feestelijk wordt versierd. Aalmoezenier Bernard van Welzenes sdb, geestelijk adviseur van de vereniging Prinsenconvent Knotsenburg, zal samen met Pastoor Eduard Kimman sj en Jesus Buena scj in deze viering voorgaan.

Muzikale inbreng is er uiteraard ook. Er is een bijzondere bijdrage van het Koninklijk Nijmeegs Mannenkoor Light, prachtige zang van Mezzosopraan Maria van den Broek met begeleiding van Marcus de Haard én de zanggroep Kiepefel. Ook dit keer wordt het zeker weer genieten van de muzikale klanken van het orkest ‘De Kwakbergband’.

Zoals elk jaar is de opbrengst van de collecte bestemd voor een Nijmeegs goed doel. Was het de laatste keer voor Professor Bas Bloem voor zijn onderzoek naar Parkinson, de keuze en bestemming van de collectegelden van dit jaar is voor het Amalia kinderziekenhuis van het Radboudumc.

Prins Roy I zal op zijn geheel eigen wijze een bijdrage leveren aan deze viering en ook Jeugdprins Casper I verzorgt een lezing. Voor het verlaten van de kerk wordt de viering afgesloten met een grootse samenzang. Het Antonius Abt Gilde Mook geeft nog een demonstratie vendelzwaaien voor de kerk. Aansluitend gaat de stoet samen met het Gilde, vaandel- en vlaggendragers en Prinsenkabinetten in de Ummegang naar het beeld L’Hommage aan de Burchtstraat voor de afronding van de opening van het Knotsenburgs carnaval.

Iedereen is van harte welkom om deze bijzondere viering bij te wonen op zondag 19 februari om 11 minuten vóór 11.00 uur in de Molenstraatkerk.

Archieffoto’s: Chrisje Staal


Dit bericht delen:

Advertenties