Gemeente Nijmegen helpt ondernemers met hoge energiekosten met eenmalige subsidie

Van onze redactie
14 februari 2023

De gemeente Nijmegen gaat MKB-ondernemers met een hoge energierekening helpen via een subsidieregeling. De subsidie voor ondernemers met een midden- of kleinbedrijf (MKB) varieert van minimaal €500,- tot maximaal €3.000,- en is vanaf 13 maart aan te vragen via de Stichting Rijk van Nijmegen@. Voor de subsidieregeling zet de gemeente een deel van het Gelders Winterfonds is.

Eenmalige subsidie voor energiekosten
De gemeente Nijmegen verstrekt een éénmalige subsidie voor energiekosten, berekend over een periode van zes maanden. De subsidie kan worden aangevraagd in de periode van 13 maart tot en met 16 juni 2023. Voor de aanvraag wordt gekeken naar de voorschotnota van de maand met de laagste energiekosten van 2022 en de voorschotnota van de maand met de hoogste energiekosten van 2022. Dit verschil wordt doorberekend voor een periode van zes maanden. Van dit bedrag wordt 50% gesubsidieerd met een minimum van €500,- euro en een maximum van €3.000,- euro per aanvraag. Als het subsidiebedrag lager is dan €500,- euro wordt geen subsidie verleend. De subsidie kan vanaf 13 maart aangevraagd worden via rvnhub.nl.

Rekenvoorbeeld van de subsidieregeling
Een rekenvoorbeeld: Een ondernemer heeft in juni 2022 een voorschotnota van €2.000,- euro voor energie gekregen. In december bedroeg de voorschotnota €6.000,- euro. Het verschil is €4.000,-. De subsidie bedraagt 50% van dit bedrag, dus €2.000,-. Zes maanden keer €2.000,- is €12.000,- euro. Van dit bedrag krijgt deze ondernemer dan €3.000,- uitgekeerd want de maximale subsidie is €3.000,-.

Het Gelders Winterfonds
De gemeente Nijmegen heeft vanuit het Gelders Winterfonds een subsidie van €853.427,- euro gekregen. Tijdens de raadsvergadering van 1 februari heeft het college van burgemeester en wethouders toegezegd om een deel van deze middelen in te zetten voor de ondersteuning van het MKB. In totaal gaat het om €300.000,- euro.
Het overige bedrag van het Gelders Winterfonds wordt ingezet voor het noodfonds maatschappelijke organisaties en verenigingen.

Ondernemers kunnen vanaf april ook gebruik maken van de TEK-regeling (tegemoetkoming energiekosten energie-intensief MKB) van de rijksoverheid. Deze regeling is voor ondernemers met maximaal 250 werknemers die meer dan 7% van hun omzet besteden aan energiekosten. Door de drempel van 7% energiekosten vallen veel kwetsbare MKB-bedrijven buiten deze regeling. De gemeente Nijmegen wil nu Nijmeegse ondernemers met een hoge energierekening al eerder helpen.

Ondernemerspunt Geldzorgen
Naast deze subsidie ter verzachting van de hoge energiekosten biedt de gemeente Nijmegen ook andere hulp aan ondernemers. Ondernemers met geldzorgen of financiële vragen kunnen terecht bij het Ondernemerspunt Geldzorgen. Ondernemers kunnen hier terecht met vragen als: is mijn bedrijf nog levensvatbaar? Hoe moet ik (en mijn gezin) rondkomen nu het niet goed gaat met mijn bedrijf? De medewerkers van het Ondernemerspunt Geldzorgen bieden financiële steun, advies en administratieve hulp. Kijk voor meer informatie op nijmegen.nl/geldzorgenondernemers

Geldnood door hoge energieprijzen
Deze winter biedt de gemeente extra hulp aan inwoners, ondernemers, verenigingen en instellingen die in geldnood komen door de hoge energieprijzen. Zo is er onder andere een noodfonds voor inwoners (ook voor hogere inkomens), een noodfonds voor maatschappelijke instellingen en verenigingen en biedt de gemeente allerlei acties en tips om energie te besparen. Kijk voor een overzicht op nijmegen.nl/dewinterdoor


Dit bericht delen:

Advertenties