Carnavalsoptocht maakt plaats voor Ummegang

Tekst: Mart de Beer & Frank van Raaij | Foto’s: Knotsenburg in Beeld
14 februari 2023

Knotsenburg git um!

Sinds 2020 heeft Knotsenburg geen optocht meer. De eerste keer vanwege erbarmelijke weersomstandigheden en de jaren erna gooide Corona roet in het eten. Maar dit jaar gaat het dan toch echt weer gebeuren, een optocht, maar dan anders. Knotsenburg git um!

Jarenlang zorgde de optocht voor tienduizenden bezoekers. Een stoet vol bonte verschijningen, die het toegestroomde publiek wist te amuseren. Een prachtige sfeer in Knotsenburg, bezoekers bleven tot lang na de optocht hangen en vierden al dan niet verkleed carnaval in het centrum van Nijmegen.

Door de jaren heen zag je de optocht veranderen. Door ruimtegebrek en sterk gestegen bouwkosten werd het steeds lastiger om een praalwagen te bouwen. De Stichting Openbaar Carnaval Nijmegen (SOCN) speelde hierop in door flinke prijzen beschikbaar te stellen, maar was natuurlijk wel sterk afhankelijk van subsidie en sponsoring en dat werd ieder jaar minder. Voormalig SOCN-voorzitter Wilfred Jansen probeerde met een sterke pitch de gemeenteraad te overtuigen van het belang van de optocht voor Nijmegen, maar ondanks zijn vurig pleidooi bleef de subsidiekraan slechts druppelen….

Aan de verenigingen en Knotsenburgers zelf heeft het zeker niet gelegen. Verenigingen zochten de samenwerking op en bundelden hun krachten om met beperkte ruimte en middelen toch nog een praalwagen te kunnen bouwen. Gelijktijdig zag je een toename van het aantal loopgroepen, vaak uniform uitgedost om een Nijmeegs onderwerp uit te beelden en uitbundig liederen te zingen. En natuurlijk niet te vergeten de ‘einzelgänger’ die met een of twee mensen een lokale of nationale gebeurtenis aan de kaak stelde. Ook daar zaten elk jaar een aantal pareltjes tussen.

Al deze ontwikkelingen noopte de nieuw opgerichte Federatieraad te kijken naar alternatieven. Er werd zelfs een speciale denktank in het leven geroepen waar flink werd gediscussieerd en gebrainstormd over de toekomst van Knotsenburg. Geen simpele opgaaf, tradities en vernieuwing gaan over het algemeen niet zo goed samen, Sinterklaas weet er alles van….

Vasthouden aan het oude was dan ook geen optie. Strooien met start- en prijzengeld is niet meer van deze tijd en ook ontbreekt het simpelweg aan de middelen daarvoor. Hetzelfde geldt voor de bouwlocaties en wat dan overblijft is een optocht met praalwagens van elders en bierwagens met hakkende gabbers en hardcore muziek waar de gemiddelde carnavalist niet op zit te wachten. Maar wat dan? Tijd om het roer om te gooien, of te wel ‘um te gaon’. En zo was daar de Ummegang!

Geïnspireerd door de eind vorige eeuw in Nijmegen gehouden laatste Maria-omgang (over tradities gesproken) en de recentere Ummegangen ter ere van Mariken van Nieumeghen, werd het idee van een carnavaleske Ummegang verder uitgewerkt.

Ondanks de zeer beperkte voorbereidingstijd gaat komende zondag, 19 februari, de 1e Knotsenburgse Ummegang van start. Dit jaar nog klein en bescheiden, maar de ambitie voor de komende jaren is onverminderd groot. Het uiteindelijke resultaat belooft een indrukwekkend schouwspel te worden, gebaseerd op katholieke (carnaval is van oorsprong een katholiek feest) en Nijmeegse tradities, maar gelijktijdig ook volkomen vernieuwend.

Geen uitstoot, 100% zero-emissie of te wel zeer duurzaam, modulair uit te breiden waardoor naast carnavalsverenigingen ook andere verenigingen kunnen aansluiten. Denk aan sportverenigingen, studentenverenigingen, buurtverenigingen, kortom een inclusief feestje waar niemand wordt uitgesloten en iedereen welkom is.

De Ummegang start om 14.00 uur en duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur. De route loopt via de Grote Markt, Burchtstraat, Hertogstraat, van Broeckhuysenstraat, van Welderenstraat, Molenstraat, Broerstraat en Burchtstraat weer terug naar de Grote Markt.

Kijk voor actuele informatie over de Ummegang op de website (www.knotsenburg.nl) en/of Facebookpagina.


Dit bericht delen:

Advertenties