Meesters & Gezellen 2023 in de Stevenskerk Nijmegen

Van onze redactie
13 februari 2023

Met Meesters & Gezellen komt jaarlijks koormuziek van het hoogste niveau naar de Stevenskerk. In deze editie, op dinsdag 28 februari, die als thema Wendingen heeft, is de regie in handen van Daniel Reuss en komen de Meesters uit Capella Amsterdam. De Gezellen zijn, zoals gebruikelijk, jonge zangtalenten uit de hele wereld.  

De formule 
De opzet van Meesters & Gezellen is erop gericht dat de jonge zangers al doende competenties verwerven in een authentieke werksituatie. De stemgroepen (sopranen, alten, tenoren en bassen) bestaan steeds uit vijf jonge zangers (Gezellen), aangevuld met één professionele ensemblezanger (Meester) met een grote staat van dienst. De kennisoverdracht van de Meesters is non-directief: niet de uitleg over hoe het zou moeten speelt de boventoon, maar juist het samen doen. Door hun aanwezigheid en hun expertise brengen de Meesters ervaring, rust en stabiliteit, waardoor het functioneren van het gehele gezelschap op een hoger plan wordt getild en er een effectieve leersituatie ontstaat. 

Wendingen
Het programma van 2023 is getiteld ‘Wendingen’ naar het toenmalige tijdschrift van de Amsterdamse School, een architectuurstroming uit het begin van de 20ste eeuw. De architecten en beeldend kunstenaars van de Amsterdamse School hadden als ideaal om aan alle lagen van de bevolking zo veel mogelijk moois aan te reiken. Aan hen werden door overheden en woningbouwverenigingen opdrachten gegeven.

Meesters & Gezellen voeren dit jaar werken uit die voor Cappella Amsterdam in opdracht werden geschreven door Pēteris Vasks, William Knight, Georgi Sztojanov en Aftab Darvishi.  Ook is een compositie-opdracht gegeven aan de Tadzjikistaanse studente compositie Jasmine Karimova, speciaal voor Meesters & Gezellen. Ter afwisseling met al dit contemporaine werk worden composities van Clara Schumann en Fanny Mendelssohn gezongen.

Meesters & Gezellen 2023 | Wendingen
Dinsdag 28 februari 2023 – 20.30 – 21.45 uur
Tickets: € 22,50 via:
 ikbenaanwezig 


Dit bericht delen:

Advertenties