Dienst Speciale Interventies traint in Papierfabriek

Van onze redactie
9 februari 2023

Meerdere eenheden welke onderdeel zijn van de Dienst Speciale Interventies (DSI), beter bekend als de overkoepelende organisatie waar de arrestatieteams onder vallen, trainden vanavond in de Papierfabriek aan de Ambachtsweg.

De oefening begon eerder op de avond, waarbij onder andere mariniers van de Unit Interventie Mariniers van de Marsof en de Unit Expertise en Operationele Ondersteuning, trainden in en om het pand. Hierbij werd ook op het Maas-Waalkanaal gevaren. Omstreeks 19.00 uur werd ook de politiehelikopter betrokken bij de oefening. De helikopter vloog langere tijd laag boven en in de omgeving van de papierfabriek. Ook werd er gebruik gemaakt van drones.

Wat de eenheden precies trainden, kan niet bekendgemaakt worden. Het gebeurt regelmatig dat de eenheden trainen binnen bewoond gebied. De gepantserde voertuigen werden grotendeels binnen de muren van het terrein geplaatst. Omstreeks 20.00 uur werd de oefening afgerond. De omgeving heeft, op het geluid van de politiehelikopter na, geen hinder ondervonden van de oefening.

Over de DSI:

De Dienst Speciale Interventies (DSI) heeft de leiding bij de inzet van speciale eenheden van politie en Defensie. Door deze combinatie kan DSI flexibel optreden. Er zijn 4 speciale eenheden:

  1. Aanhoudings- en Ondersteuningseenheden (AOE’en)

  2. Unit Interventie (vroeger: Bijzondere Bijstandseenheid - Snelle Interventie Eenheid)

  3. Unit Interventie Mariniers (UIM)

  4. Unit Expertise en Operationele Ondersteuning (UE&OO)

1. Aanhoudings- en Ondersteuningseenheden (AOE’en)

Houden vuurwapengevaarlijke of van terrorisme en grof geweld verdachte mensen aan en beëindigen een criminele situatie. Een AOE bestaat uit regiopolitie en marechaussee. Aanhoudingshonden helpen de eenheid bij het aanhouden van verdachten. In moeilijke situaties biedt de aanwezigheid van een aanhoudingshond extra veiligheid voor het team.

2. Unit Interventie

Voert kleine operaties uit met een hoog risico. Het risico is hoog vanwege explosieven of zware vuurwapens. Deze eenheid kan ook uitrukken als er een risico is dat een verdachte zichzelf opoffert. Of bij een dreiging met gevaarlijke stoffen (CBRN). De Unit Interventie bestaat uit personeel van Defensie en politie.

3. Unit Interventie Mariniers (UIM)

Onder meer gespecialiseerd in grootschalige, offensieve en ingewikkelde terreuracties. Op land, in de lucht, op en onder water. De UIM komt in actie als de capaciteit van de Unit Interventie niet genoeg is. Net als bij de AOE’en ondersteunen aanhoudingshonden de acties van de UIM.

De UIM is verantwoordelijk voor 4 soorten bijzondere objecten:

  • grote, specifieke gebouwen;

  • boorplatformen;

  • ferry’s;

  • grote vliegtuigen.

De UIM bestaat uit militairen van de special operations forces Korps Mariniers (MARSOF) en werkt samen met de marechaussee en het ministerie van Justitie en Veiligheid.

4. Unit Expertise en Operationele Ondersteuning

Hieronder vallen de scherpschutters van de DSI. Zij kunnen op lange afstand tegenstanders uitschakelen. Politie en Defensie leveren allebei de helft van de scherpschutters.


Dit bericht delen:

Advertenties