Basisscholen leveren twee Move-denktanks in één week

Van onze redactie
9 februari 2023

Leerlingen uit groep 8 van basisscholen De Wingerd (Lindenholt) en De Klumpert (Hatert) hebben verschillende partners van Stichting Move geholpen met een voor hen belangrijke vraag. De buurtsportcoach, raadsleden van GroenLinks en de Stadspartij Nijmegen, Buurtgezinnen, de Wijkregisseur van Lindenholt, de Jumbo Leuvensbroek en Talis stelden hun vragen en samen met de leerlingen kwamen zij tot mooie oplossingen.

Stichting Move zet zich in voor kansengelijkheid en burgerschap in het onderwijs. Dit doen zij door diverse maatschappelijke projecten uit te voeren in het basisonderwijs en op het VMBO. Binnen deze projecten komen kinderen samen met studenten uit Nijmegen in actie. Kinderen ontdekken dat hun stem waarde heeft en dat zij impact kunnen maken op hun leefomgeving. Ook krijgen ze een kijkje in het leven van de studenten waarmee zij samen het project uitvoeren. Op die manier ontdekken zij welke soorten mogelijkheden er zijn in Nijmegen.

Samenwerken met alle wijkpartners die er in een wijk zijn, passend bij het thema van het project, is voor Move erg belangrijk. Zo is de Move-denktank ontstaan. Het biedt de kinderen en partners van Stichting Move de mogelijkheid om op een verrassende manier naar vragen uit de wijk te kijken. Ze komen samen tot ideeën die ook daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden.

De leerlingen van de twee basisscholen hebben zich gebogen over vragen als: ‘Hoe kan de gemeente jullie leeftijdsgenoten beter helpen in het maken van een schoolkeuze?’, ‘Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de tuinen in Lindenholt groener worden?’ , ‘Hoe vinden we meer steungezinnen voor tieners?’ en ‘Hoe kunnen we samen met jongeren de eenzaamheid (onder ouderen) tegengaan in de wijk?’. De leerlingen doen veel sociale vaardigheden op zoals argumenteren, goed luisteren naar elkaar, gezamenlijk besluiten, brainstormen en creatief denken. De denktank draagt voor de partners bij aan het verbreden van hun perspectief. Ook leren zij andere maatschappelijke partners in de wijk kennen. De denktank was extra feestelijk door alle versieringen en vrolijkheid in de scholen omdat het bijna carnaval is. Het waren twee mooie edities!

Aan het einde van het schooljaar organiseert Stichting Move deze denktank nog een keer. Heb je interesse dan kun je mailen naar nijmegen@stichtingmove.nl.


Dit bericht delen:

Advertenties