Meer sportmogelijkheden voor kinderen met een handicap

Van onze redactie
7 februari 2023

Het is voor kinderen met een handicap lastiger dan voor anderen, om te sporten en bewegen. Dit terwijl het juist voor deze groep zo belangrijk is. Om hier iets aan te doen, gaan Uniek Sporten en fabrikant Tworby samen met de Nijmeegse fietswinkel Fijn-Fietsen vanaf nu in de regio samenwerken om te zorgen voor meer sportmogelijkheden en de juiste hulpmiddelen. 

Er wordt geschat dat 3,5% van de kinderen en jongeren tot 18 jaar een beperking heeft. Dit zijn ongeveer 71.605 kinderen en jongeren in Nederland. Een gedeelte daarvan maakt vanwege de aard van hun beperking of stoornis gebruik van het speciaal onderwijs. Hoe fijn zou het zijn, als deze groep zelfstandig naar school kan, op hun eigen fiets? 

Fietsen is een ideale en laagdrempelige manier om te zorgen voor meer beweging, of het nu gaat om vervoer van plek naar plek of recreatie. Daarom zullen er, op initiatief van Tworby en Uniek Sporten, een achttal elektrische kinderfietsen worden ingezet voor gebruik bij minder mobiele kinderen. 

De fietsen worden door Fijn-Fietsen in Nijmegen omgebouwd tot een elektrische driewieler, door middel van de Tworby ombouwmodule. Kinderen kunnen deze fietsen voor een periode van 4 maanden kosteloos in bruikleen krijgen, zodat zoveel mogelijk kinderen er kennis mee kunnen maken. Dit project wordt mede gefinancierd door het JKF Kinderfonds. 
Na de leenperiode kunnen mensen de Tworby zelf aanschaffen via de Wmo of hun zorgverzekering. Voor hulp bij de financiering kan ook contact opgenomen worden met Uniek Sporten Hulpmiddelen

Bob van den Berg, directeur van Tworby: “Ons doel is om zoveel mogelijk kinderen met een beperking zelfredzaamheid, vrijheid en vitaliteit te bieden. De ombouwmodule is ook geschikt voor ouderen en jong-volwassenen in deze situatie en we hopen dan ook in de toekomst flink uit te breiden. Wellicht kunnen we de samenwerking met Uniek Sporten op een later moment landelijk maken.”

Jorien Hartman, regiocoördinator aangepast sporten bij Uniek Sporten: “Door deze samenwerking kan Uniek Sporten in de regio Arnhem, naast sportactiviteiten, ook een oplossing bieden voor kinderen met een handicap die met vrienden of familie buiten willen fietsen. Hiermee kunnen we nog meer kinderen uit de regio helpen met bewegen.”

Vanaf vandaag kunnen aanvragen worden ingediend bij Uniek Sporten regio Arnhem, via regioarnhem@unieksporten.nl o.v.v. aanvraag Tworby. Gemeenten die hieronder vallen zijn Arnhem, Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Rheden, Renkum, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar. Mocht er iemand behoefte hebben aan een extra ondersteuning of aanpassing, dan kan dit bij de aanvraag benoemd worden. 

Over Tworby
Tworby is een fabrikant van unieke ombouwmodules, die het mogelijk maakt om van vrijwel iedere (elektrische) tweewieler een stabiele driewieler te maken. Het bedrijf bestaat sinds 2019 en heeft al vele mensen geholpen om langer mobiel te blijven. 


Dit bericht delen:

Advertenties