Lezing 'Verwoesting aan beide zijden: de bombardementen op Nijmegen en Kleve'

Van onze redactie
7 februari 2023

Als je tegenwoordig door de binnenstad van Nijmegen wandelt, langs de vele winkels, cafés, restaurants en woningen, is het moeilijk je de gapende gaten voor te stellen die het Amerikaanse bombardement in 1944 achterliet.

 Nijmegen, 28 september 1944

Op 22 februari vielen er meerdere bommen op het centrum, die honderden mensen het leven hebben gekost en het stadsaanzicht van Nijmegen voorgoed hebben getekend. Slechts 25 km verderop ligt Kleve, een Duitse stad die eveneens de littekens draagt van het oorlogsverleden. In oktober 1944 en februari 1945 werd Kleve vanuit het luchtruim belaagd en werden grote delen van de stad met de grond gelijk gemaakt.

Kleef, 1945

Nederlands historicus dr. Joost Rosendaal (Radboud Universiteit Nijmegen, auteur “Nijmegen ‘44”) en Duits historicus dr. Ralph Trost (Universiteit Bochum & Emerson College Boston) nemen je mee in de verhalen achter de bombardementen van de twee grenssteden. Tijdens een gecombineerde lezing op 22 februari 2023 zullen zij ingaan op de motieven, sleutelfiguren, slachtoffers, gevolgen alsook de verwerking van deze traumatische gebeurtenissen. Waren dit twee compleet verschillende werelden of zijn er gelijkenissen? En wat kunnen we hiervan leren?

De lezing start om 19.30 uur en is uiterlijk om 21.45 uur afgelopen. Inloop is vanaf 19.00 uur en het programma is inclusief een pauze. De prijs is € 7,00 p.p. en kan alleen per pinbetaling worden voldaan bij de Thiemeloods. De Museumkaart is niet geldig.

Reserveren is noodzakelijk in verband met beperkte ruimte en kan gedaan worden door te mailen naar welkom@infocentrumwo2.nl, onder vermelding van ‘Lezing bombardementen’.

Locatie: Thiemeloods, Leemptstraat 34, 6512 EN, Nijmegen
Datum: 22 februari 2023. Aanvang: 19.30 uur. Prijs: € 7,00 p.p.
Reserveren: welkom@infocentrumwo2.nl, o.v.v. ‘Lezing bombardement’

Informatie: www.infocentrumwo2.nl
Facebook: /infocentrumwo2, Twitter: @infocentrumwo2
Instagram: /infocentrumwo2; LinkedIn: /company/infocentrumwo2


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen