Koninklijke onderscheiding voor mevrouw prof. dr. Carla van Herpen

Van onze redactie | Fotograaf: Geert Timmer
4 februari 2023

Mevrouw C.M.L. Van Herpen (58) is hoogleraar rare cancers en hoofd afdeling Medische Oncologie aan de Radboud Universiteit. Vandaag, op WereldKankerdag, werd zij benoemd als Officier in de Orde van Oranje Nassau. 

In 1989 behaalde Carla Van Herpen haar artsdiploma. Ze volgde de opleiding interne geneeskunde en de vervolgopleiding tot internist-oncoloog. Sinds 1997 is mevrouw Van Herpen werkzaam als staflid op de afdeling Medische Oncologie Radboudumc. Ze promoveerde hier in 2004 met het proefschrift ‘Intratumoral administration of interleukin-12 in head and neck cancer’. Van 2015 tot 2016 volgde zij aan de Harvard Business School in Boston de opleiding ‘Managing Health care delivery’. Carla Van Herpen was van 2005 tot 2009 Chef de Clinique Medische Oncologie en in die periode verrichte zij baanbrekend onderzoek naar onder andere, nieuwe geneesmiddelen. Ze is themaleider rare cancers sinds 2015 en sinds 2016 is ze de coördinator van de Moleculaire Tumor Board in het Radboudumc. In 2018 is mevrouw Van Herpen benoemd als hoogleraar zeldzame kankers aan de Radboud Universiteit. Hiermee is zij de eerste hoogleraar in Nederland op dit gebied. Daarnaast heeft zij meer dan 220 wetenschappelijke artikelen op haar naam staan, lezingen verzorgd en een veertiental promovendi begeleid. 

Carla Van Herpen is in haar vakgebied een autoriteit. Daarnaast wordt zij, veelal door (familie van) ex-patiënten, omschreven als iemand die warm en zeer meelevend is, ze geeft veel aandacht aan haar patiënten en staat letterlijk 24-uur per dag klaar voor hen. Ze is betrokken, een zeer kundig en bevlogen oncoloog. 

In 2016 heeft zij, samen met een aantal patiënten, een patiëntenvereniging opgericht voor mensen met speekselklierkanker. Ook zet Carla Van Herpen zich tomeloos in om fondsen te werven voor het Radboud Oncologie Fonds. In 2020 heeft prof. dr. Van Herpen het Dutch Rare Cancer Platform opgericht welke tot doel heeft het verbeteren van de zorg voor mensen met een zeldzame vorm van kanker op nationaal niveau. Ook op internationaal niveau wordt er door het platform samengewerkt ten bate van wetenschappelijk onderzoek en bevordering van de deskundigheid. 

Burgemeester Bruls reikte de Koninklijke onderscheiding ‘Officier in de Orde van Oranje-Nassau’ uit aan professor dr. Van Herpen op 4 februari 2023 in Huize Heyendael.


Dit bericht delen:

Advertenties