Huis van de Nijmeegse Geschiedenis biedt onderdak aan studenten HAN en RU

Van onze redactie
4 februari 2023

Studenten met affiniteit voor geschiedenis, cultuur of erfgoed kunnen hun kennis in ervaring omzetten bij het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

Het Huis biedt daarvoor naast vrijwilligersfuncties, nu ook structureel stageplekken en werkopdrachten aan voor studenten met affiniteit met geschiedenis, erfgoed en cultuur van de Hogeschool Arnhem Nijmegen of de Radboud Universiteit. De eerste studenten van de HAN gaan binnenkort aan de slag met een verhaallijn voor de expositie over de geschiedenis van de Nijmeegse kermis. Studenten van de RU vormen een denktank om de verhalen van Nijmeegse migrantengemeenschappen te kunnen ophalen. 

Werkervaring opdoen
Directeur Robin Hoeks van het Huis: “In het komend jaar is dit een van onze speerpunten: allianties aangaan met het onderwijs en andere Nijmeegse instellingen. Ik zie het namelijk als onze taak om talentvolle mensen met interesse in erfgoed, cultuur en geschiedenis een plek te geven bij ons om op deze wijze de sector te leren kennen. Uit eigen ervaring weet ik dat bijvoorbeeld afgestudeerde jonge mensen het niet gemakkelijk hebben om werk te vinden zonder de nodige werkervaring. Voor het Huis is deze verse kennis andere de kant een welkome aanvulling op de kennis van onze 50 vrijwilligers.”

Nieuwe invalshoeken
De studenten van de HAN worden opgeleid tot docent geschiedenis. De twee studenten die binnenkort komen stagelopen krijgen de vrije hand om een historische verhaallijn te ontwerpen voor een expositie over de geschiedenis van de Nijmeegse kermis die tijdens de voorjaarskermis te zien zal zijn. Het gaat om het bedenken van een nieuwe invalshoek van een overbekend evenement dat een lange en rijke geschiedenis kent.

Nieuwe verhalen
De studenten van de RU vormen een denktank die aan de slag gaat met de verhalen van Nijmeegse migrantengemeenschappen. Deze wonen en werken in Nijmegen, als eerste, tweede of derde generatie. De denktank krijgt als opdracht de verhalen van migrantengemeenschappen op te halen en een concept te bedenken om deze in beeld te brengen, om zo hun verhalen en ervaringen toe te voegen aan het Nijmeegse Erfgoed.

Mariënburgkapel in 1930.


Dit bericht delen:

Advertenties