De Blowerdoor-test spoort vervelende tocht in huis op

Van onze redactie
2 februari 2023

De Blowerdoor-test spoort tocht op. Tocht is wat anders dan ventilatie. Ventilatie regel je zelf als je dat nodig hebt. Tocht is ongecontroleerd, gaat 24 uur per dag door en geeft daardoor veel warmteverlies."

Soms weet je waar tocht ontstaat en daar kun je direct wat aan doen. Soms is het niet duidelijk waardoor het op bepaalde plaatsen in huis niet warm wordt. De kans is groot dat dit ontstaat door tocht via kieren op plaatsen die je niet direct ziet. Je huis onderzoeken op warmteverlies door kieren en gaten, doe je met een Blowerdoor-test.

Vrijwilligers van Duurzaam Hengstdal kunnen een blowerdoor-test uitvoeren. Hierbij wordt met 2 mensen tegelijk gewerkt.

Een Blowerdoor-test wordt uitgevoerd met een grote sterke ventilator, die met een frame in de buitendeur wordt geplaatst. Met die ventilator wordt eerst lucht uit het huis gezogen, waardoor het huis in “onderdruk” wordt gebracht. Door die onderdruk wordt in het huis voelbaar gemaakt waar tocht binnenkomt. Die plekken worden gemarkeerd.

Nadat het huis is nagelopen op de voelbaar gemaakte tochtplekken wordt de ventilator omgedraaid. Hiermee wordt lucht het huis in geblazen en wordt het huis in “overdruk” gebracht. Op de plekken waar het onduidelijk is waar tocht ontstaat, wordt met een rookmachine gekeken waar de lucht naar buiten gedrukt wordt. Met de rook is het “luchtspoor” te volgen. Ook hier wordt vastgelegd waar die tochtplekken zitten.

Na afloop wordt besproken welke maatregelen genomen kunnen worden om de gevonden kieren en gaten dicht te maken en op die manier de tocht te bestrijden.

Duurzaam Hengstdal kan 2 varianten van de Blowerdoor-test aanbieden.

De Basisvariant, hiermee wordt zichtbaar gemaakt waar tocht ontstaat, zodat benodigde maatregelen genomen kunnen worden. De Basisvariant kost €55,- per meting.

De Uitgebreide variant, hierbij wordt via een speciaal computerprogramma berekend hoeveel liter lucht (verwarmd in de winter) per uur het huis verliest. In sommige gevallen is dat nuttig om te weten. De Uitgebreide variant kost indien een planning te maken is, met 2 metingen op een dag, €125,- per meting. Is er geen mogelijkheid om 2 metingen te doen, dan zijn de kosten van een meting €230,-. Voor de uitgebreide variant moeten we speciale apparatuur inhuren. Vandaar de fors hogere kosten.

Heb je belangstelling voor een Blowerdoor-test geef dat dan aan met een e-mail naar info@duurzaamhengstdal.nl. Er wordt vooraf een opname gedaan om te kijken of de apparatuur passend is.


Dit bericht delen:

Advertenties