Nijmegen voor Oekraïne!

Van onze redactie
2 februari 2023

"Wij zijn een team van 6 studenten uit Nijmegen en zijn ons aan het inzetten voor Oekraïners op de vlucht en aan het front. Samen zijn we bezig met het organiseren van ritten naar de Oekraïense grens om warmtebronnen, medicijnen en levensmiddelen te leveren, en vluchtelingen een veilig onderdak te kunnen bieden in Nederland. 

Afgelopen jaar is het initiatief Keep Them Warm opgericht door een aantal Leidse studenten met als doel—zoals de naam al zegt—om de inwoners van Oekraïne warm te houden in deze koude maanden. Om de levens achter de oorlog en de onmisbare noodzaak voor humanitaire hulp niet naar de achtergrond te laten verdwijnen, zijn wij de Nijmeegse tak van Keep Them Warm gestart.

22 februari vertrekken we op de eerste rit met twee negen-persoonsbussen tot de nok vol supplies naar Przemyśl, een Poolse stad aan de Oekraïense grens. Voorafgaand aan deze tocht zullen we de komende weken acties opstarten om de bussen te vullen met warmhouders, levensmiddelen en medicatie, zodat de heenweg volledig is verzorgd. Na twee dagen rijden zullen we aankomen bij onze partnerorganisatie The Canada Way, een groep Canadese ex-militairen die de spullen vanaf daar door de meest gevaarlijke delen van Oekraïne naar getroffen burgers en het front brengen. Via hen blijven we ook up-to-date welke supplies het dringendst nodig zijn.

25 februari zullen we een indrukwekkende twee-daagse reis terug maken; we nemen namelijk twaalf vluchtelingen mee terug naar Nederland. Deze vluchtelingen zijn zorgvuldig gekoppeld door onze andere partnerorganisatie, On My Way UA. Zij coördineren alles nauwgezet zodat we deze vluchtelingen vanuit Przemyśl veilig naar het vluchtelingenopvangcentrum in Utrecht kunnen brengen.

Samen als Nijmegenaren kunnen we een deel van de hulp bieden die nog steeds broodnodig is! U kunt het initiatief steunen door een donatie te doen via deze volgende link: linktr.ee/keepthemwarm_nijmegen. Bij succes zullen we meerdere trips kunnen organiseren. Spullen (slaapzakken, mutsen, thermokleding etc.) zijn ook erg welkom. Voor aankomende centrale inzamelacties in de stad en een lijst van benodigde spullen; volg ons via social media. Voor vragen of donaties van grote hoeveelheden spullen, schroom niet om ons te benaderen via keepthemwarm.nijmegen@gmail.com."

Op de foto:

  • Linksboven: Johanne Pamperin
  • Linksonder: Bauke Loonstra
  • Midden boven: Freek Groeneboer
  • Midden onder: Max Schonenberg
  • Rechtsboven: Ime Koster 
  • Rechtsonder: Lars Bressers
Foto gemaakt door: René Schonenberg


Dit bericht delen:

Advertenties